Една проста наглед кръстословица, поместена в учебна тетрадка за 5

...
Една проста наглед кръстословица, поместена в учебна тетрадка за 5
Коментари Харесай

фОкус, кОкал или нАвик движи Земята и Просветата

Една елементарна привидно кръстословица, поместена в образователна тетрадка за 5 клас по „ Човекът и природата ”, 22 страница, обърка деца, родители и бг-мами.
 Студентите с късмет за 480 лева стипендия от МОН за процедура в действителна работна среда  Грешки в класирането след VII клас разтревожиха възпитаници и родители. МОН го смъкна от уеб страницата (обновена)  Раниците ще са по-леки, МОН с нови условия за хартията на учебниците
Оказа се, че има някаква тайнствена ”сила ” с пет букви, от които втората е „ О ”, „ заради която планетите обикалят Слънцето ”.

Кръстословицата има за цел да ревизира знанията на петокласниците по астрономия. Приветстваме концепцията науката да се показва по занимателен метод на най-малките.



Признавам, тази мощ затрудни и мен!

Според оскъдните ми познания, очевидно незадоволителни за петокласник, силата (F=a.m, формулата на Нютон), която кара Земята да обикаля към Слънцето, е резултантна от центростремителното ускоряване, вследствие от гравитацията, и тангенциалната скорост на планетата ни, по масата ѝ, естествено.

Но даже единствено гравитацията не мога да смачкам до 5 букви. А за второ „ О ” да не приказваме.



Бг-мамите, които споделиха случая, в отчаянието си дават всевъзможни оферти: бомба, ботуш, форма, фокус, сопол, кокал. Някои търсят помощ в британския: FOrce, pOwer.

Една смела майка предложи, че може би планетите обикалят Слънцето по „ нАвик ”, а науката е преименувана на астрАномия.

В момент на прояснение заподозрях намесата на някоя набожна душа, заложила капан, в който да вкара непокварените от науката възпитаници, и че зад 5. хоризонтално се крие „ бОгът ” или силата бОжия ".

Бихме оставили да се поупражняват и нашите интелигентни и остроумни читатели и евентуално ще има още забавни находки.

Оказа се, че има отговор.

И той е стряскащ, стъписващ и напоен с доста (изключително) прикрит смисъл.

Отговорът, който е даден в електронния учебник на Просвета-Азбуки е....

Страница на публикацията: 010203
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР