Една поетична приказка“ – така може да се нарече третата,

...
Една поетична приказка“ – така може да се нарече третата,
Коментари Харесай

Поетична приказка в галерия „Ромфея“

„ Една поетична приказка “ – по този начин може да се назова третата, последна артистична акция по плана „ ЖЕНИале2023 “ на тематика „ Апотема “ в изложба „ Ромфея “, която се случи нощес в наличието на многочислена аудитория. Събитието на Албена Михайлова – Бенджи с Елица Рива, озаглавено,,Спектаколо,, OBLIVION/Забрава “,  е композиция от изложба-арт инсталация-видео прожекция-концерт-пърформанс, с присъединяване на възпитаници и преподаватели от Националната гимназия за театрални и екранни изкуства в Пловдив и аудитория. Сред многочислените посетители на събитието от Пловдив, страната и чужбина бяха също заместник-кметът по просвета, археология и туризъм – Пламен Панов, шефът на НГСЕИ – Николай Томов, създатели, художници и доста младежи.

Преди самия театър, домакинът Камен Шишманов насочи думи на признателност към община Пловдив за поддръжката. „ ЖЕНИале “ е план на СД „ Ромфея-Ватев и с-ие “ и се финансира от община Пловдив като част от Културния календар на града за 2023 година. В него вземат участие художничките Венета Маринова, Надя Генова и Албена Михайлова – Бенджи, които дружно с Моника Роменска, са добре познати като „ Жените на Ръб-а “. Първото издание на „ ЖЕНИале “ включва три обособени артистични акции в изложба „ Ромфея “, в които авторките работят в креативен тандем с Деляна Георгиева, Севдалина Кочевска и Елица Рива.

„ Всеки, който е видял и предходните две акции е уверен в творчеството и креативния заряд на авторките. Стари мемоари, остарели случки, които ние в забързания си живот забравяме. Благодаря на община Пловдив за поддръжката, без която планът нямаше да може да се случи. Благодаря персонално на заместник-кмета Пламен Панов “, сподели Камен Шишманов.

Албена Михайлова- Бенджи показа екипа, основал третата артистична акция, в коята съавтор е пианистката Елица Рива. Тя благодари на преподавателите от НГСЕИ, участници в плана, на шефа Николай Томов, на хореографката и учител по модерни танцови техники – Русалия Игнатова, на оператора и учител Васко Власаков и най-вече на прелестните, надарени възпитаници. Мултимедийният театър е плод на групов труд, само че изключително значима в него е ролята и на композитора Владимир Джамбазов, означи още Бенджи. Освен „ Oblivion “ на Пиацола, всички други композиции са сътворени от надарения композитор особено за това пространство и за този план . Музикалният слой е построен от непредвидени преходи сред класически-модерн, пробни електроакустични фонове на Владимир Джамбазов и комбинация за пиано на Елица Рива, написана особено за този план, а едноименното танго на Астор Пиацола Обливион дава прочувствения заряд на,,спектаколото “.

„ Звуковите и ритмични картини са извлечени от едни чудни клавиши от един фиктивен роял. Задачата беше сложна, само че резултатът е един нов живот. Ще видите и чуете и сами ще прецените по какъв начин да се движите сред двете пространства “, добави Владимир Джамбазов.

Проектът е подготвян от дистанцията на трите града – Базел, София и Пловдив, в които живеят и творят основателите. За първи път е съединен в „ Ромфея “, седмица преди представянето. Полето на креативните търсения на Албена Михайлова – Бенджи е обвързвано с времето, което не можем да върнем, само че и времето, което следва. Нещата, които по една или друга причина убягват от паметта ни. Това могат да бъдат познати исторически обстоятелства или персони, случки от всекидневието ни и волно или несъзнателно загърбени събития или предмети от живота ни. Или просто картини, замръзнали пред очите ни. В паметта ни те се прегрупират по неуместен метод и границата на действителното се размива. Като художник, видео актьор и създател на документални филми, този слой на човешкото схващане мощно интересува авторката и предизвика да го изследва и пресъздава по личен образен метод. Изложбата Албена Михайлова – Бенджи посвещава на Райнхард Манц, извънреден човек, актьор и видео пионер, неин сателит в живота и креативната работа, който напусна този свят в края на 2022.

„ Невероятна е силата, която децата вложиха. Беше наслаждение да творим дружно “, добави още Бенджи. Като бивш учител в НГСЕИ Пловдив и видео пърформанс актьор в Базел, Швейцария, тя показа, че за нея е от извънредно значение да отдаде част от креативния си опит на идващите генерации млади създатели. А груповият развой по време на подготовката и при представянето на плана основава последователност сред поколенията актьори в Пловдив и страната, учи на колегиалност и работа в екип.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР