Една пета от тях може да напуснат, заради дискриминацияНа жените

...
Една пета от тях може да напуснат, заради дискриминацияНа жените
Коментари Харесай

Жените остават недооценени в ИТ сектора

Една пета от тях може да изоставен, поради дискриминация

На дамите им липсва поддръжка в професионален проект, съгласно световно изследване (източник: Тек Експъртс)

Значителен брой дами обмислят да изоставен ИТ бранша, заради незаслужено заплащане и полови предубеждения, сочи интернационално изследване, извършено от Тек Експъртс.

В България една на всеки пет дами (19,3%) е на път да се откаже от ИТ кариерата си, поради по-ниско възнаграждение по отношение на това, което мъжете в бранша получават. Позитивен факт е, че този % е най-нисък спрямо останалите страни, взели участие в изследването, а това значи, че ИТ промишлеността в България поставя старания да отстрани казуса и тези старания не остават напразни, разясняват създателите на изследването.

Процентът на дамите, които обмислят да изоставен ИТ промишлеността, заради същата причина, в Нигерия е сходен (20,3%), до момента в който в останалите страни, взели участие в изследването, той е доста по-висок. Във Виетнам, да вземем за пример, всяка четвърта жена (26,5%) е обмисляла такова решение, в Съединени американски щати – всяка трета (31%), а в Коста Рика близо половината (43%) от дамите в ИТ обмислят смяна в кариерния път, като биха потърсили реализация отвън ИТ промишлеността.

За да инициира публичен разговор по тематиката за приобщаването и равните благоприятни условия, Тек Експъртс разгласява бяла книга „ Постигане на баланс сред половете: възгледи от цялата ИТ промишленост ”. Тя се базира на резултатите от изследване, извършено измежду 2000 дами, заети в ИТ бранша в България, Виетнам, Коста Рика, Нигерия и Съединени американски щати.

Училищата не са задоволително дейни в насърчаването на девойките да се стремят към кариера в региона на ИТ (източник: Тек Експъртс)

Близо половината от дамите в ИТ промишлеността в България (44%) считат, че имат по-малък късмет за покачване по отношение на мъжете, сочат още данните от изследването. Липсата на благоприятни условия за развиване кара една на всеки три дами (35%) от ИТ бранша в Съединени американски щати да обмисля да напусне тази професионалната област, а това би донесло съществени загуби на стопанската система.

Докладът също по този начин установявава, че 81% от над 590 дами у нас, взели присъединяване в изследването, са уверени, че учебните заведения не са задоволително дейни в насърчаването на девойките да се стремят към кариера в региона на ИТ. Много от дамите споделят, че са изпадали в обстановки на неравноправие и че не са усетили нужната поддръжка по пътя на професионалното им развиване в ИТ сферата.

Тези обстановки пораждат още в просветителния развой, с избора на кариерен път, не престават при подбора на фрагменти за ИТ бранша, в работната среда в софтуерните компании, свързани са с достъпа до образования и благоприятни условия за развиване и не на последно място с назначенията на управителни позиции в организациите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР