Една пета или 11 милиона смъртни случая по света през

...
Една пета или 11 милиона смъртни случая по света през
Коментари Харесай

Всеки пети умира заради нездравословно хранене

Една пета или 11 милиона смъртни случая по света през 2017 година са били свързани с нездравословно хранене, изобилстващо от сол, захар и модифицирано месо, допринасящо за сърдечносъдови болести, рак и диабет.Проучване, обхванало 195 страни, демонстрира, че пропорцията на обвързваните с неправилното хранене смъртни случаи е най-висока в Узбекистан и най-ниска в Израел. Съединени американски щати заемат 45-о място, Англия - 23-то, Китай - 140-о, Индия - 118-о, оповестяват Ройтерс и Франс прес, базирайки се на обява в сп. " Лансет ", написа Българска телеграфна агенция.

Осреднената потреблението на здравословни храни като ядки, семена, мляко и пълнозърнести артикули е прекомерно ниска. Хората в същото време употребяват огромни количества питиета с добавена захар, модифицирано месо и сол. В резултат на това един на всеки пет смъртни случая през 2017 година е бил обвързван с неприятно хранене.

Проучването Глобалното задължение на заболяванията наблюдава трендовете в храненето от 1990 до 2017 година по 15 индикатора.

Крис Мъри, шеф на Института за оценка на здравето към Вашингтонския и началник на изследването, отбелязва, че отчетът удостоверява това, което мнозина мислят от години.

" Нашата оценка демонстрира, че главните рискови фактори за здравето, свързани с храненето, са несъразмерната консумация на натрий и незадоволителната консумация на здравословни храни като пълнозърнести артикули, плодове, ядки, семена и зеленчуци ", споделя Мъри.

Изследването демонстрира, че хората употребяват единствено 12 % от целесъобразното на ден количество ядки и семена - приблизително 3 грама дневно, вместо 21 грама.

Консумацията на питиета с добавена захар надвишава целесъобразната с над 10 пъти.

Експертите припомнят, че храненето, изобилстващо от сол, захар и " неприятни " мазнини е прочут рисков фактор за сърдечносъдови болести, инсулт, диабет и доста типове рак.

Глобалната диета също включва по-малко от четвърт от целесъобразното количество пълнозърнести артикули - приблизително 29 грама на ден, вместо 125 грама, и съвсем двойно над целесъобразното количество модифицирано месо.

Според проучване, оповестено през януари, идеалната диета за положителното здравето на хората и планетата натъртва на удвояването на пълнозърнестите артикули, варивата, ядките, плодовете и зеленчуците, намаляването на половина на аленото месо и добавената захар, и ограничението на рафинираните въглехидрати.

Сред обвързваните с нездравословното хранене 11 милиона смъртни случая през 2017 година близо 10 милиона са вследствие на сърдечносъдови болести, към 913 000 - на рак, и близо 339 000 - на диабет вид 2.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР