Една пълна забрана за износ на продукти от суров, руски

...
Една пълна забрана за износ на продукти от суров, руски
Коментари Харесай

Пълната забрана за износ на продукти от суров петрол ще има много сериозни последствия за гражданите и бизнеса

Една цялостна възбрана за експорт на артикули от недопечен, съветски нефт ще има доста съществени последици за хората, бизнеса и всички консуматори на петролни артикули.

Това съобщи вицепремиерът по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев по време на съвещание на парламентарната комисия по енергетика.
Водим доста дейни диалози с представители на Европейската комисия, с цел да уточним по какъв начин да прилагаме регламента. Дерогацията за импорт на недопечен нефт по море е ясна, само че оттук насетне, пораждат много въпроси, защото за нефтопродуктите, създадени от недопечен нефт, идващи по водопровод има възбрана, само че нищо не е написано във връзка с тези, които се доставят с морски превоз.

Проведените диалози с Европейска комисия са за опазване интереса на българските жители и съблюдаване на европейската правна рамка.
Те се третират като два разнообразни вида импорт. „ Смея да настоявам, че за България няма възбрана за експорт на модифицирани нефтопродукти, “ съобщи Христо Алексиев пред народните представители. Всичко, създадено в рафинерията в Бургас добива автоматизирано български, респективно европейски генезис. 

В момента България използва горива и рафинирани артикули малко над 3 млн. тона годишно. От тях, към 2,5 млн. тона е дизелово гориво, което се създава най-вече от рафинерията в Бургас. Технологията на индустриалния развой не разрешава произвеждане на количества само за вътрешния пазар в България. При фракционната филтрация на суровия нефт неизбежно с изключение на главните горива се получават и артикули, които нямат пазар на територията на страната, защото за тях има възбрана за приложимост в Европейски Съюз, като да вземем за пример нефто артикули с високо наличие на сяра.  От тази позиция е безразсъдно безспорното ограничение на износа на нефтопродукти, това ще докара до прекъсването на рафинерията по софтуерни аргументи. 
В Европа и района има сериозен дефицит на дизелово гориво и няма по какъв начин да бъде изработен импорт. Дори и да се потърси метод за снабдяване на дизел, той би бил на непостижими за българските консуматори цени.

Преустановяването на активността на рафинерията  ще докара до дефицит на горива на локалния пазар, т.е. ще се стигне до увеличение на цените и респективно повишение на инфлацията. Накърняването на обществените ползи на популацията би могло да рефлектира директно на публичния ред и сигурност. Т.е. няма да се реализира и главната цел на тази дерогация – да се обезпечи обикновено действие на страната в стопански и в обществен аспект.

Вицепремиерът обърна внимание, че стартира да се обрисува наклонност за недостиг на модифицирани нефтопродукти и в Западна Европа. Алексиев уточни, че турският износ на модифицирани нефтопродукти със първични материали от Русия, се е нараснал с 85 % през последните два месеца, което води до превръщането на Турция в главен източник за облекчаване на потребностите от горива в Европа. 

„ За мен е рационално да има възбрана за експорт на дизелово гориво и цялото количество създадено от рафинерията да остава в България, само че би трябвало да се разреши износа на останалите рафинирани артикули, за които има възбрана за европейски пазар и няма търсене на българския. Ако не се допусне този експорт, складовете на рафинерията ще се запълнят за 10 – 14 дни и тя ще би трябвало да прекрати активност. Ако българската страна забрани износа на дизел, на позволи износа на останалите рафинирани артикули, бургаската рафинерия ще продължи да работи, ще се обезпечат горива на добра цена за популацията и бизнеса и ще се съблюдава духа на регламента на Европейска комисия.

Обръщам внимание на народните представители за всички аспекти на обстановката. Целта ми е да могат да вземат осведомено решение, защото това касае всички български консуматори, цялото общество, семействата и бизнеса, “ заключи Христо Алексиев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР