Една от водещите теми в предизборната кампания в Сърбия са

...
Една от водещите теми в предизборната кампания в Сърбия са
Коментари Харесай

Отношенията с Косово - в центъра на предизборната кампания в Сърбия

Една от водещите тематики в предизборната акция в Сърбия са връзките с Косово.

" Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, само че тя не е приета от пет страни от Европейския съюз, нито членува в Организация на обединените нации и Съвета на Европа. Междувременно бяха подписани голям брой съглашения, а разговорът за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина се води с ходатайство от Европейски Съюз от 2011 година ", предава Ана Михаличич от Euronews Сърбия.

Управляващите не отстъпват от позицията си.

" Никога няма да се откажем от нищо, няма да се откажем от Косово и Метохия и от нашите хора там ", споделя Милош Вучевич, президент на Сръбската прогресивна партия.

" Това е въпрос на нашата геополитическа непоклатимост, на Косово и Метохия ", пък споделя Милош Йованович, Нова демократическа партия на Сърбия.

Лидерът на опозиционната " Свобода и правдивост " споделя, че партиите в Сърбия имат сходни позиции за Косово - Белград не би трябвало да я признава, не би трябвало да бъде самостоятелна страна и не трябва да членува в Организация на обединените нации.

В същото време именно разговорът с Прищина и напредъкът в отношенията може да гарантират членството на Сърбия в Европейския съюз.

" Това е позицията на множеството хора, в случай че не и на всички, които се занимават с политика в Сърбия. Не приказвам за опозицията, приказвам и за ръководещите. Не съм чул някой сериозен на сръбската политическа сцена да се застъпва за това Сърбия да се откаже от Косово ", споделя Драган Джилас, президент на " Свобода и правдивост ".

Предсрочните парламентарни избори в Сърбия ще се проведат тъкмо след една седмица. Президентът Александър Вучич свика вота в опит да затвърди властта си. Докато група опозиционни партии се сплотиха и упрекнаха кабинета, че поддържа - изтъквам - " просвета на грубост " след двете всеобщи стрелби, при които починаха близо 20 души. 

За 17 декември са планувани и локални избори. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР