Една от възможностите, които системите за изкуствен интелект са открили

...
Една от възможностите, които системите за изкуствен интелект са открили
Коментари Харесай

Гилдията на актьорите в САЩ сключи споразумение, според което гласове, синтезирани от изкуствен интелект, могат да се използват за озвучаване в игрите

Една от опциите, които системите за изкуствен интелект са разкрили пред човечеството, е осъществяването на всяка ария или дублаж на всеки воин с гласа на прочут актьор, без негово познание или присъединяване. Разбира се, тази процедура бързо изостри вниманието на професионалните асоциации на актьорите и музикалните реализатори, които са привикнали да получават приходи от потреблението на гласовете си. Наскоро в тази област беше подписана необикновена договорка.

Според CNet, на CES 2024 в Лас Вегас, най-големият синдикат в света в тази област — SAG-AFTRA (Гилдията на киноактьорите и Американската федерация на телевизионните и радио артисти), разгласи съглашение с Replica Studios — компания, която употребява технологията изкуствен интелект за подражаване на гласовете на артисти и музикални реализатори. Съгласно изискванията на договорката, членовете на SAG-AFTRA ще могат да работят с Replica Studios, с цел да лицензират своите гласове за игровите студия. Така за първи път в тази област, сходна процедура е законово закрепена в публично съглашение.

Миналата година в Съединените щати имаше продължителна стачка на представителите на филмовата и телевизионната промишленост, които стачкуваха против потреблението на изкуствен интелект за писане на сюжети и потреблението на цифрови двойници на артисти в тази област. В резултат на тези митинги беше призната наредба, изискваща от студиата да желаят позволение от актьорите да употребяват „ цифрови дубликати “ на техния външен тип и да им заплащат за това.

SAG-AFTRA съставлява повече от 160 000 артисти, музиканти и артисти, тъй че ползите на доста членове на промишлеността ще бъдат прегледани като част от съглашението с Replica Studios. Дункан Крабтри-Ирланд (Duncan Crabtree-Ireland), основният договарящ от профсъюза, сподели, че съглашението „ проправя пътя за професионалните гласови актьори да получат нови благоприятни условия за работа на техните цифрови гласови реплики “.

Споразумението включва разпореждания за минимални цени, несъмнено предпазване и условия за етикетиране на генерираното наличие, както и „ ограничавания за времето, през което една имитация може да се употребява без в допълнение заплащане или единодушие “. В същото време, представителят на синдиката означи, че съглашението не се ползва при потреблението на гласовете на артистите за образование на огромните езикови модели

Новото съглашение обаче няма да реши изцяло казуса с противозаконното потребление на гласовете на артистите. То по никакъв метод не не разрешава на основателите на частно наличие да употребяват реплика на гласа на прочут актьор в творбите си. Показателно е, че още през януари предходната година звукозаписните компании бяха уверени, че не се нуждаят от разрешението на изпълнителите да употребяват цифрови реплики на техните гласове. Настроенията в промишлеността се трансформираха през последната година, както се вижда и от съглашението, реализирано на CES 2024.

Докато това съглашение се отнася особено за видеоигрите, Крабтри-Ирланд споделя, че могат да бъдат реализирани други съглашения за странични бизнеси, като музика и телевизионна реклама. От такова съглашение може да са заинтригувани притежателите на авторски права, които са наследили правата върху творбите на умряли художници, и биха желали да изискат заплащания от студията, които употребяват в своите творби копия на гласовете на умрелите художници.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР