Една от централните теми за днешните американски всекидневници са появилите

...
Една от централните теми за днешните американски всекидневници са появилите
Коментари Харесай

Медия от САЩ за евентуалната среща Тръмп-Путин в Белия дом: Много добра идея

Една от централните тематики за днешните американски всекидневници са появилите се през вчерашния ден нови спекулации за възможна среща сред президентите на Съединени американски щати и Русия, Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила и Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград,... към профила.

Първо външнополитическият консултант на Кремъл Юрий Ушаков сподели, че в телефонния диалог сред двамата на 20 март Тръмп е предложил на Путин да се срещнат в Белия дом, т. е. поканил го е да посети Съединени американски щати в близко бъдеще. Ушаков дал да се разбере, че съветският водач е подготвен да разиска тази покана, намирайки я за "много положителна концепция ". По-късно говорителката на Белия дом Сара Сандърс удостовери, че двамата в действителност са говорили за среща в Белия дом, само че няма какво повече да добави.

Припомняйки тези обстоятелства, в. "Ню Йорк таймс " написа, че концепцията за среща сред двамата президенти след взаимното изпъждане на по 60 дипломати от двете страни поради случая "Скрипал " акцентира нежната природа на руско-американските връзки тези дни. Такава среща би влезнала в спор с отношението на преди малко образувания след последните уволнения нов външнополитически екип на Тръмп, включващ номинирания за държавен секретар Майк Помпейо и новия му консултант по националната сигурност Джон Болтън. И двамата са считани за "ястреби " по отношение на Русия.

"Ню Йорк таймс " цитира Анджела Стент - някогашна служителка от националното разузнаване, а в този момент шеф на Центъра за евразийски, съветски и източноевропейски изследвания при Джорджтаунския университет - съгласно която руснаците евентуално следят несъгласията за политиката към Русия в администрацията на Тръмп и желаят да задвижат въпроса за среща преди Помпейо и Болтън да заемат новите си постове.

Подобно мнение показва и Сара Менделсън, някогашна служителка от Държавния департамент при президента Барак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на Съединени американски щати. Роден е на 4 август 1961 година в... към профила. Тя счита, че Москва повдига още веднъж този въпрос като част от тактиката й да работи посредством Тръмп, който бил изолиран от своите съветници, а Тръмп, от своя страна, влизал в контакти с Путин без да обръща внимание на напрежението, подбудено от съветската интервенция в изборите в Съединени американски щати през 2016 година и на следствието, което се води по въпроса. "Всичко това като че ли се случва в паралелни светове, - отбелязва тя - единия: в който Русия отравя хора и се намесва, и другия: в който такива неща не се случват. "

Според други анализатори, представени от "Ню Йорк таймс ", полемиките за възможна среща на върха в този миг може би са повече за вътрешна консумация в Русия, която усеща, че е в изолираност от интернационалната общественост след отравянето на ексагента Скрипал и щерка му Юлия във Англия. Тук е представен някогашният американски дипломат в Русия и в България Джон Байърли, който счита, че въвличайки американците в полемика за такава среща, Кремъл като че ли споделя: "Ето, нещата не са толкоз неприятни, Путин към момента е добре пристигнал в порядъчното общество ". Байърли споделя усещанията си от посещаване предишния месец в Русия, където бил сюрпризиран, че на някои членове на съветския хайлайф им е пристигнало до гуша от "статута на парий ", и то още от времето преди да избухне абсурда към Скрипал.

Визита в Белия дом би била важен жест към съветския водач, който не е бил в Белия дом от 2005 година, отбелязва "Ню Йорк таймс ". Според вестника неслучайно съветникът на Путин Ушаков е бил по този начин неотстъпчив в желанието си Тръмп да не се отхвърля концепцията да разисква опцията за среща на върха.

"Ню Йорк таймс " цитира и отзиви, изразени в спор, излъчен по съветската държавна телевизия. Един от участниците показал, че и Путин, и Тръмп желаят такава среща допустимо най-скоро, само че за организирането й пречи вътрешната съпротива в Съединени американски щати. "Сегашната вътрешнополитическа обстановка в Съединени американски щати е такава, че Тръмп не може да си разреши да посрещне Путин ", подчертал той.

"Вашингтон пост " също отбелязва, че такава среща би била прекомерно странна при сегашната обстановка на свободно рухване в връзките след отравянето на Скрипал и последвалите взаимни изгонвания на дипломати. Вестникът цитира шефа на център за съветски изследвания Леон Арон, който бил покъртен от известията, че Тръмп е поканил Путин в Белия дом. "Вие шегувате ли се? ", попитал напряко той. Според него такива срещи на върха са "скъпоценна стока " за съветските президенти, с цел да покачват известността си в страната, и би трябвало да им бъдат предлагани единствено като премия. Ако тъкмо в този момент Тръмп посрещне Путин като еднакъв, той в действителност щял да насочи обръщение, че е задоволително "да убиваш хора и да заграбваш повече територии ".

"Вашингтон пост " цитира и някогашния американски дипломат в Русия (2012-2014 г.) Майкъл Макфол, в този момент професор в Станфордския университет, който споделя, че Тръмп би трябвало да се срещне с Путин единствено в случай че "тази среща би оказала напън и върху двете страни да реализират някакъв важен резултат за националния интерес на Америка ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР