Една от целите в Стратегическия план за развитие на земеделието

...
Една от целите в Стратегическия план за развитие на земеделието
Коментари Харесай

Министерство на земеделието: Една от целите в Стратегическия план е повишаване на конкурентоспособността на производителите на плодове и зеленчуци

Една от задачите в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони на България за интервала 2023-2027 година е да се увеличи конкурентоспособността на българските производители на плодове и зеленчуци и да бъде насърчено сдружаването сред тях.

Това показаха заместник-министрите на земеделието Момчил Неков и Иван Христанов, които вземат участие в профилираното ревю по градинарство – Green tech в Амстердам. Форумът се организира в интервала 14-16 юни, като главен фокус е представянето на новостите в градинарството.
Като част от програмата на ревю Green tech заместник-министър Христанов изнесе презентация за положението и вероятностите за развиване на бранш плодове и зеленчуци, като българската делегация взе присъединяване в работна среща, обвързвана с потребността от нововъведения и технологии, както и с фондовете за финансиране в бранша. В презентацията си Иван Христанов уточни, че сега в България има общо 44 групи и организации на производители, сплотяващи общо 580 фермери. Основни браншове на сдружаване са: плодове и зеленчуци, мед и пчелни артикули, мляко и млечни артикули, месо и зърнени храни. Той напомни, че в Националния проект за възобновяване и резистентност са планувани средства за дигитализацията на бранша.
Пред участниците в събитието заместник-министърът на земеделието Момичл Неков посочи, че интервенциите в Стратегическия проект целят да се възвърне ползата към производството на плодове и зеленчуци, да се подтикват късите вериги на доставки, както и да се насърчи производството на обичайните за България сортове. Той добави, че оранжерийното произвеждане в България има значим дял в производството у нас, като забележителна част от продукцията е за експорт.
Делегацията взе участие и в семинар, отдаден на търсенето на решения за високите цени на силата в градинарството и развъждането на зеленчуци без потребление на изкопаеми горива.
В рамките на работното си посещаване в Нидерландия Иван Христанов и Момчил Неков посетиха водещ оранжериен комплекс с повърхност от 50 дка, профилиран в производството на пипер и практикуващ енергийно щадящо произвеждане, новаторски способи на мостра на продукцията и използване на къса верига за реализация. Производителите показаха решения за автоматизация и потреблението на геотермален източник за стопляне на водата като източник на сила, като показаха още, че работят в кооператив и това им е разрешило да се възползват от европейско финансиране за сортиращите и пакетажни машини.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР