Една от целите на проекта е да привлече и представи

...
Една от целите на проекта е да привлече и представи
Коментари Харесай

Фолклор и фантастика се преплитат в пет аудио-пиеси - представяне днес във Варна | Днес от 18 часа в ReBonkers

Една от задачите на плана е да притегли и показа на хора със зрителни нарушавания авангардно българско културно наличие, по тази причина и се придържа към аудио формата.

" Sci-fi Фолклор " е план, който сплотява литература (в разнородни жанрови форми) с музика, тон, актьорско майсторство и образни изкуства, създавайки един нов интердисциплинарен креативен артикул. Резултатът е пет модерни аудио-пиеси, всяка от които е основана с друг жанров и пробен креативен метод. Текстовете, които след това са претърпели тълкования от останалите изкуства са основани особено за задачите на плана.

Част от аудио пиесите ще бъдат показани на българската аудитория първо във Варна на 26-ти септември, в пространството за модерна просвета ReBonkers (ул. Барутен погреб 4), от 18.00 ч. Форматът на представянето ще съставлява групово слушане на пиесите. Една от задачите на плана е да притегли и показа на хора със зрителни нарушавания авангардно българско културно наличие, по тази причина и се придържа към аудио формата. Аудио-пиесите, които ще бъдат показани са на следните модерни български създатели:

Дани Радичков - " Сънят на Баба Буба "

Разказ за една невероятна жена, която сънува повече, в сравнение с селото може да разбере, а съселяните ѝ се чудят дали да се приготвят за апокалипсис или просто да се съберат към казана с ракия и да посрещнат невероятната си орис с чаша в ръка.

Светозар Георгиев (ghostdog) - " Приключенията на детектив Марко Кралевич ” ни водят на летището на луната, където Марко лавира сред красиви дами, смъртна заплаха, откраднато долни дрехи и непредвидени изненади, а “гайдарят не стопира да мачка настървено козия мех, все едно му е най-лют душманин ”.

Владимир Полеганов - На езика на космоса " аз " значи " никой "

Полеганов употребява като “жанров фолклор " диаболизма, присъщ за първите опити на българските създатели да пишат фантастика през 20-те години на предишния век, влизайки в разговор с облика на космонавта-двойник от разказите на Недялка Михова (една от дребното дами, писали фантастика през социализма). Понеже тонът е на диаболичното, създателят размива яснотата на това кой е Аз-ът и кой - Другият.

Екипът зад Sci-Fi Фолклор си слага за цел да изследва културния континуитет сред две на пръв взор противоположни естетически територии, маркирани от времевата отдалеченост на предишното и на бъдещето. Фолклорът не е закрепен и застинал във времето. Той служи в един по-широк смисъл като общ културен, исторически и обществен подтекст, поставяйки въпроси за това какво далечно бъдеще можем да градим над характерната ни групова културна памет, която в реалност не е спряла да се самоизгражда. Новата българска литература е на фокус, преосмисляйки метода, по който един текст си взаимодейства и предизвика другите форми на изкуство.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР