Една от тъжните новини в първите часове на Новата 2021-а

...
Една от тъжните новини в първите часове на Новата 2021-а
Коментари Харесай

01.01.2021 - Рим осъмна, осеян с трупове на птици

Една от тъжните вести в първите часове на Новата 2021-а година пристигна от Италия. В региона на жп гарата Термини, шокирани минувачи търсеха брод сред десетки птичи трупове по земята, предадоха първо обществените медии, след това и европейските новинарски организации и уеб сайтове. 
Любителските фрагменти и фотоси, оповестени в нета, са с извънредно качество и от тях е много мъчно да се разбере какво се е случило тъкмо и по кое време. Разбира се, започнаха и подозрения - че това е подправена вест, че всеобщата птича гибел не се е случила по време на фойерверките в среднощ, а преди този момент, че фотосите са остарели и в действителност нищо не демонстрират. 
Една от версиите бе, че фотографиите и клипчетата не са от Рим, а от Тургау - Швейцария, където през април 2020-а се случи същият чудноват случай. От небето заваля „ дъжд от мъртви скорци ", природозащитниците тогава преброиха 120 пернати трупчета. Нито управляващите, нито орнитолозите не дадоха разумно пояснение на неочакваната всеобща гибел. 
На Нова година в Рим загадката се повтори. Според организациите за отбрана на животните - повода за всеобщата птича гибел в Рим през новогодишната нощ са фойерверките, които са изплашили скорците до гибел. Агенциите показват, че римляните са чествали шумно и бурно с гърмежи от всякакво естество макар възбраната на градските управляващи за приложимост на увеселителни фойерверки.
Диего, таксиметров водач, който е бил на работа в навечерието на Нова година, сподели пред The ​​Mail Online: „ Бях на работа в часовете към Нова година. Когато минавах през улица Cavour, покрай централната гара, в началото не разбрах какво има по земята, по-късно разбрах, че това са мъртви птици. Стотици мъртви птици. Наистина злокобна панорама. Беше към 00:40 и повода може да се дължи на фойерверките. Поне това е първото нещо, което си помислих, само че не съм академик или ветеринарен доктор, тъй че не мога да поема отговорност да настоявам сигурно, че това е повода. “
От Международната организация за отбрана на животните (OIPA) излязоха с изказване, че фойерверките са били изстреляни в „ зелен " квартал с доста дървета, употребявани от птиците за нощувка. Говорителят на OIPAE Лоредана Диглио сподели: „ Възможно е да са умрели от боязън.Те могат да летят дружно в мощна компактност на рояка, при уплах могат да се блъснат мощно една в друга, или да се ударят в прозорците на високи здания или електропроводи. Да не забравяме, че птиците също могат да умрат от инфаркт. "
Тя добави, че всяка година фойерверките предизвикват стрес и пострадване както на диви, по този начин и на домашни животни.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР