Една от систематично налаганите през последните години международни теми е

...
Една от систематично налаганите през последните години международни теми е
Коментари Харесай

„Зеленият ГУЛАГ“ на въглеродните ограничения

Една от систематично налаганите през последните години интернационалните тематики е тази за климатичните промени, респективно за нуждата от ограничение на въглеродните излъчвания в международен мащаб като допустима мярка за противопоставяне, т.е. за " избавяне на планетата ", както го схващат политическите елити (основно в Западна Европа и Северна Америка, останалите надалеч не одобряват проблема толкоз на сериозно). Доминиращото чувство е, че човечеството би трябвало да промени структурата на произвеждане, да се преориентира към нисковъглеродни енергийни източници и да редуцира потреблението на някои артикули и услуги, с цел да се понижи " парниковия резултат " върху Земята. Най-крайните визии, споделяни от Грета Тунберг и почитателите ѝ, включват унищожаване на въздушния превоз, налагане на вегетарианство и строги демографски ограничавания, само че болшинството разтревожени за климата имат вяра, че преходът към " въглеродно неутрално " общество е вероятен, без да се стига до кой знае какви разтърсвания. А дали в действителност е по този начин?

Наскоро швейцарската банка Credit Suisse разгласява доклада , с подзаглавие " Когато излъчванията станат персонални ". В него се демонстрира какъв би трябвало да е методът на живот на обособения човек, с цел да се вмести в заложените в Парижкото съглашение от 2015 година ограничавания на въглеродните излъчвания. Разработката е въз основата на сегашните налични технологии и прогнозите за повишаване на популацията.

Какво би могъл да си разреши всеки от нас (като ползване и метод на живот), с цел да не надвишава своя " въглероден отпечатък "? Ето някои образци:

Храна и питиета:
- пилешко месо - 2 пъти седмично по 100 грама - рибни артикули - 2 пъти седмично по 100 грама - шоколад - 50 грама седмично - чипс - 50 грама седмично - сирене - 25 грама седмично - яйца - 2 броя седмично - самун - по 2 филии 3 пъти седмично - кисело мляко - 3 пъти седмично по 100 грама - зеленчуци - по 100 грама дневно - плодове - 5 пъти седмично по 100 грама - ориз - 3 пъти седмично по 100 грама - паста - 2 пъти седмично по 100 грама - картофи - 2 пъти седмично по 100 грама - вино - 4 единици (вероятно чаши) седмично - диетична кола - 4 кутийки седмично - бутилирана вода - 2 л. на ден - чай - 4 чаши на ден - аленото месо (свинско, телешко, агнешко), бирата, кафето и прясното мляко са неразрешени
Транспорт:
- позволява се един полет (отиване и връщане), в икономична класа - автомобилът е позволен единствено в случай че е електрически и междинен клас, до 5 хиляди км годишно - градският превоз е позволен да се употребява 4 пъти седмично, при приблизително разстояние на пътешестване 5 км - междуградски пътувания са разрешени 2 пъти месечно (с трен или автобус) при приблизително разстояние 200 км - велосипед може да се употребява 30 км седмично
Туризъм:
- разрешават се 10 нощувки годишно в 4-звезден хотел - круизите са неразрешени
Развлечения:
- от фитнес уредите може да се употребява само бягащата пътека, 3 пъти седмично по 30 минути - телевизия - 2 часа на ден - потребление на компютър - 8 часа на ден (настолен), 1 час на ден (лаптоп) - зареждане на телефон - 1 час на ден - видео игрите са неразрешени
Домакински действия:
- прилагане на перална машина (1-часов цикъл) - 2 пъти седмично - къпане под душа - 3 пъти седмично по 8 минути (вероятно може и 6 пъти седмично по 4 минути) - къпане във вана (88л.) - 1 път седмично - стартиране на водата в тоалетната паница - 2 пъти на ден - прилагане на съдомиялна машина (1500W, 1-часов цикъл) - 1 път седмично - прилагане на фурна (2000W, 20 минути) - 3 пъти седмично
Покупка на облекло:
- панталони - 2 чифта годишно - ризи - 3 броя годишно - тениски/бельо - 5 броя годишно - якета, костюми и рокли са неразрешени
В отчета не се показва категорично по какъв начин стои въпросът с отоплението/охлаждането на дома, евентуално заради сезонните вариации и другите климатични пояси. Разглежда се въглеродния отпечатък на типовете източници на сила. За сметка на това Европейската комисия към този момент пропагандира, че намаляването на отоплението за стайна температура с 1 градус оказва влияние.

Та, по какъв начин ви се коства прелестният нов, въглеродно безпристрастен свят? Да, доколкото знам, в Аушвиц ситуацията е било и по-лошо, само че там концепцията е жителите да бъдат експлоатирани, до момента в който умрат от безсилие, до момента в който тук се допуска, че хората ще би трябвало да свикнат с новия живот. Защото това не е някаква краткотрайна " диета " плюс метод на живот по повелите на минимализма. Това ще бъде един безконечен " зелен " ГУЛАГ - в случай че се реализира, несъмнено.

Едва ли някой си фантазира, че сходен лагерен режим (поне без каторгата, защото към този момент няма да има потребност от значително артикули и услуги) ще бъде признат непринудено от жителите. И тук стигаме до тънкия миг, че орязаните дажби са на база настоящия брой на популацията. Ако хората намалеят, за тези които останат, ще има по-големи " порциони ". Така че, естественият метод за налагане на " светлото зелено бъдеще " е посредством понижаване на популацията на земята. А за какво не и посредством принуждение и убийства? Като начало, можем да си представим, че управляващите ще заповядват пукотевица " на месо " по всеки, който стачкува. Смъртната присъда (там, където е премахната) бързо-бързо може да се върне и да се ползва даже за най-дребни прегрешения, до момента в който убийството ще се толерира. Хората ще бъдат окуражавани да се избиват едни други, а размножаването ще е в позволителен режим (специална държавна комисия ще дефинира кой може да има дете и кой - не). Непозволената бременност предстои на наложителен аборт, постоянно с летален излаз и за майката. И по този начин до момента в който популацията намалее дотолкоз, че да може да си разреши от малко малко естествен стандарт. Нещо като първичния всеобщ гнет при комунизма, който след това се смекчава и обществото се " успокоява ".

Сега към този момент на всеки би трябвало да просветне какво ни готвят климатичните " алармисти " (огромното болшинство от тях евентуално без да го съзнават). Ако в Европа има отвод от двуличие и двойни стандарти, " зеленият " екстремизъм следва да бъде разгласен за човеконенавистна идеология (каквато в реалност е, откакто преглежда индивида като пакостник по отношение на планетата и природата) и наказан наедно с комунизма и националсоциализма.

Авторите на отчета сочат и опция - " непотребните " въглеродни излъчвания да бъдат всмукани от екосистемата. Ако желаеме хем да запазим досегашния си метод на живот, хем да осъществим условията на Парижкото съглашение, би трябвало да се засадят още дървета, които да поемат спомагателния въглероден диоксид. Това " още " значи по 120 дървета на човек. Въпросът е има ли къде да бъдат засадени (за сметка на какви други площи). Отделно, до момента в който тези дървета израстат, ще минат десетилетия, които съгласно параметрите на съглашението ние нямаме.

Далеч по-реалистично е да се обърнем за помощ към науката и технологиите, които нееднократно са спасявали човечеството. Ако в действителност е нужно да се лимитират въглеродните излъчвания, не може ли да се работи в посока научни и софтуерни нововъведения, посредством които да се създава същата единица продукт/услуга при по-нисък въглероден отпечатък? Защото другото е климатична антиутопия.

Димитър Петров,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР