Една от причините хората да инвестират в биткойн изглежда започва

...
Една от причините хората да инвестират в биткойн изглежда започва
Коментари Харесай

Разпада ли се теорията, представяща биткойна като „дигитално злато“?

Една от аргументите хората да влагат в биткойн наподобява стартира да се изпарява, откакто международната геополитическа неустановеност и възходящата инфлация в редица страни нанесоха удар по цената на криптовалутите, написа Райън Браун за.

Цената на биткойна доближи двуседмично дъно във вторник, откакто съветският президент Владимир Путин разпореди изпращането на войски на територията на т.нар Донецката и Луганската национална република, няколко часа, откакто призна двата разколнически района в Източна Украйна за самостоятелни.

Поддръжниците на биткойна постоянно го дефинират като „ цифрово злато “. Това се дължи на концепцията, че биткойнът може да предложи леговище, сходно на златото, по време на неустановеност на другите финансови пазари.

Феновете на криптовалутата също по този начин настояват, че тя може да служи за хеджиране на инфлацията. Това значи, че в този момент е моментът биткойнът да блесне. Все отново, през януари показателят на потребителските цени в Съединени американски щати доближи 7,5%, което е най-високото му равнище от 1982 година насам. Подобни върхове се записват и в Европа.

Вместо това обаче най-популярната криптовалута е изгубила повече от половината си стойност, откакто доближи връх от близо 69 хиляди $ през ноември. Това  накара вложителите да се запитат дали статусът на биткойна като „ цифрово злато “ е подобаващ.

Рисков актив или леговище?

Последният спад на биткойн пристигна на фона на всеобщите разпродажби на фондовите пазари, при които показателят S&P 500 приключи сесията във вторник с нахлуване на територията на промяна (спад от най-малко 10% по отношение на последната рекордна стойност). Цената на биткойна във все по-голяма степен наблюдава придвижванията на фондовия пазар, като корелацията сред представянето на криптовалутата и  широкият индикатор S&P 500 непрестанно нараства.

Експертите споделят, че криптовалутите са станали по-тясно свързани с други спекулативни елементи на пазара, като да вземем за пример софтуерните акции, които напоследък поевтиняват на фона на упованията, че Федералният запас на Съединени американски щати и другите водещи централни банки ще стартират да покачват лихвените проценти и да свиват пакетите от тласъци за стопанската система.

„ Корелацията сред крипто и акциите е доста висока през последните няколко месеца, както по посока на макро новините, свързани с инфлацията, по този начин и във връзка с геополитическата обстановка Русия-Украйна “, сподели Крис Дик, търговец в маркет мейкъра на криптовалути B2C2 Ltd.

„ Тази корелация демонстрира, че сега биткойнът твърдо се държи като рисков актив – а не като леговище, за каквото се представяше преди няколко години “, добави той.

Нещо повече, напоследък златото се показва по-добре от криптовалутата. Във вторник спот цената на златото се усили до най-високите си равнища от 1 юни, достигайки 1 913,89 $ за тройунция

„ Биткойн, активът, за който се твърди, че е отговорът на всеки въпрос, безшумно се намали и се показва доста по-слабо от своя главен зложелател - златото “, сподели Джон Роке, началник на техническата тактика в 22V Research.

„ Очакваме биткойнът да се върне на равнище от 30 хиляди $ и да продължи да се намалява. За златото предвиждаме нови върхови стойности “, добави той.

„ Крипто зима “

Спадът на цената на биткойна докара до прогнози за нескончаем мечи пазар, прочут като „ крипто зима “. Последното сходно събитие се случи в края на 2017 година и началото на 2018 година, когато цената на биткойна падна с цели 80% по отношение на тогавашните рекордни равнища от близо 20 хиляди $.

Не всички анализатори обаче са уверени, че последният спад в цените на цифровите валути е индикативен за идна крипто зима, като доста настояват, че пазарните условия през днешния ден са доста по-различни. Сега има доста институции, които имат вложения в биткойн, като съгласно специалистите точно това е и една от аргументите неговата цена да е по-тясно обвързана с тази на акциите.

„ Позициите в криптовалути на вложители, занимаващи се с обичайни класове активи, е движещата мощ зад корелацията на биткойна с акциите “, сподели Дик от B2C2. Въпреки това той счита, че тази връзка може да бъде прекратена когато и да е, имайки поради другите фундаменти на всеки пазар.

За да се конкурира по-ефективно със златото като леговище, биткойн би трябвало да реализира по-широко приемане, счита Виджай Айар от криптоборсата Luno.

„ Фундаментите постоянно са имали логичност за това – лимитирано предложение на валута, която не е обвързвана с никоя страна. Биткойнът обаче би трябвало да премине през подобаващ развой на монетизация, при който бива общопризнат от задоволително участници на пазара. Това значи по-голям търговски поток, по-големи институции с вложения в биткойн и повече страни, като да вземем за пример Ел Салвадор, който купуват биткойн “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР