Една от причините е, че от юни Висшият касационен съд

...
Една от причините е, че от юни Висшият касационен съд
Коментари Харесай

Застраховател Има тенденция за поскъпване на автомобилната Гражданска отговорност

Една от аргументите е, че от юни Висшият касационен съд разшири обсега на правоимащите компенсациите по наложителната автозастраховка

Застрахователите приветстват отчета на Комисията за финансов контрол за наложителната застраховка " Гражданска отговорност ", тъй като той за първи път демонстрира обстановката на пазара на тази застраховка, която има извънредно значима обществена роля. Това разгласи в предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия Коста Чолаков, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи. Агрегираните данни недвусмислено сочат дефицит на наградите, който се дължи главно на растежа на компенсациите по неимуществените вреди (свързани със гибел или ранявания при ПТП), акцентира Чолаков и добави, че към 2012 година междинният размер на тези вреди на пазара е бил към 29 хиляди лв., а към 2017 година този размер доближава 52 хиляди лв.. Войната по пътищата усилва жертвите – в случай че през 2012-та починалите при ПТП са били към 600, през последните три години те към този момент са към 700. Расте и броят на потърпевшите, което допуска повече компенсации. Друг фактор, който ще повлияе растежа на компенсациите е и обстоятелството, че от месец юни т.г. Висшият касационен съд разшири обсега на правоимащите компенсациите по наложителната автомобилна застраховка, уточни още Чолаков.
По отношение цената на застраховката, застрахователният специалист сподели, че за интервала 2013-2016 година междинната цена на застраховката е била относително постоянна – към 216 лв.. През 2017 година междинната цена е повишена приблизително с към 7 лв.. Без да се наеме с прогноза какъв брой ще нараства застраховката, Чолаков бе безапелационен, че наклонността е за повишаване на цената. Той не засяга и избрана дата за това, като разясни, че корекцията в цените нарастват поетапно, като всяка компания самостоятелно си прави планове за това. Фактор за повишаването на застраховката, с изключение на множеството ПТП с жертви, ранени или с материални вреди, е и огромната конкуренция на пазара.
Чолаков уточни още, че междинното обезщетение за покриване на имуществени вредие към 1700 лв.. По отношение на обсега по застраховката, все още той е към 98%.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР