Една от отнетите коли на бизнесмена Илия Златанов от аферата

...
Една от отнетите коли на бизнесмена Илия Златанов от аферата
Коментари Харесай

Как отнeтият джип на Златанов се оказа при дъщерята на Младен Маринов |

Една от отнетите коли на предприемача Илия Златанов от аферата  - Тойота Тундра - е била благосъстоятелност на дъщерята на някогашния вътрешен министър Младен Маринов - Силвия, а в този момент е трансферирана на негов непосредствен. Маринов е виждан да обикаля ловни стопанства с тази кола,

Историята с японската офроуд машина излиза от следствието „ Осемте джуджета “ на журналиста Николай Стайков от неправителствената организация „ Антикорупционен фонд “ (АКФ). То разкри по какъв начин асансьорният производител Илия Златанов и фамилията му стават жертви на някогашния началник на столичното разследване Петьо Петров, прочут с прякора си „ Еврото “. Събитията, разказани в общо петте епизода от следствието, се развиват през 2019 и началото на 2020 година, когато вътрешен министър е актуалният кандидат-депутат от ГЕРБ Младен Маринов. Златанов споделя за серия свои срещи с Петров в някогашния столичен ресторант „ Осемте джуджета “, охраняван както от полицейски патрули и от частната компания „ Делта гард “, чийто лиценз неотдавна беше лишен от Министерство на вътрешните работи.

Пикапът 4х4, марка „ Тойота “, модел „ Тундра “ е бил измежду имуществото на сдружението „ Изамет Транс “, което е от огромната група компании на Златанови. През есента на 2017 година пикапът е трансфериран дружно с още 20 автомобила към компанията „ К Корекшън “, която не е в групата „ Изамет “. Това прекачване е част от разногласието сред бащата Илия и сина - Явор Златанов. В опит да резервира контрола си върху колите, Илия Златанов ги изнася в Германия.

Към оня миг „ К Корекшън “ на практика се управлява от Явор Златанов, защото е ръководена от негови близки. Тази обстановка обаче се трансформира, откакто в фамилния спор се намесва Петьо Петров-Еврото.

Илия Златанов се обръща за помощ към някогашния следовател през 2019 година и подписва запис на заповед за 3 млн. лева в интерес на Любена Петрова, брачната половинка на следователя. От този миг нататък предприемачът става жертва на скица, по която най-после е заставен да трансферира бизнеса си на някогашния боксьор Кристиян Христов.

Това става в столичната болница „ Лозенец “ в миг, когато синът Явор Златанов се нуждае от животоспасяващо лекуване, до момента в който се намира в ареста. Според разказите на бащата и сина задържането на Явор е резултат точно от намесата на Петьо Петров в спора им и той употребява влошеното му здраве, с цел да ги изнудва. Макар че Илия Златанов подписва прехвърлянето на бизнеса си, след това съумява да оспори договорката.

Адвокатката Грета Ганева изяснява пред " Свободна Европа ", че не такава обаче е обстановката с компанията „ К Корекшън “, в която няколко години по-рано са трансферирани упоменатите 21 коли, измежду които и Тундрата. Така някогашният боксьор Кристиян Христов се оказва новият притежател и на „ К Корекшън “.

Автомобилите са пререгистрирани и върнати назад в България, където следите им се губят, с изключение на тези на пикапа „ Тойота “. Той се оказва продаден на 28 април 2020 година против скромните 9200 лева от Кристиян Христов на дъщерята на Младен Маринов – Силвия Маринова. Цената става ясна от копие на контракта за покупко-продажба на автомобила. Сделката е осъществена на мощно занижена цена, като съгласно Илия Златанов към оня миг пикапът не е коствал по-малко от 50 000 лева

Силвия Маринова е формален притежател на колата по-малко от два месеца. На 25 юни 2020 година тя подписва нов контракт, с който я продава на Тони Томов против 9000 лева Сделката става факт тъкмо ден откакто АКФ разгласява в интернет първия епизод от следствието си „ Осемте джуджета “.

Малко повече от година по-късно, на 14 юли 2021 година, Томов продава пикапа против 9500 лева на Мирослав Марков. За него Илия Златанов твърди, че е непосредствен другар на Маринов, поради което и до момента ексминистърът персонално употребил колата, когато върви на лов.

Асансьорният производител излага всички тези условия в сигнал до сегашното управление на Министерство на вътрешните работи. Според " Свободна Европа " последният притежател на въпросната Тундра е бил извикан в столичния КАТ при започване на седмицата за инспекция на документите му за благосъстоятелност. Тогава е открито, че номерът на рамата на колата съответствува с този, който е описал Илия Златанов в сигнала си.

„ Същата кола е. [...] През четири индивида е препродадена, с цел да ѝ се изгубят следите. Последният човек отново е непосредствен на Младен Маринов “, обобщава Илия Златанов пред " Свободна Европа ".

Съмнения и доказателства

Според адвокатката му Грета Ганева пътят на собствеността на този автомобил демонстрира свързаности сред схемата „ Осемте джуджета “ и някогашния политически началник на Министерство на вътрешните работи, за които единствено е имало подозрения, когато е правено следствието на АКФ: 

„ Тогава имаше подозрения, че няма по какъв начин без защита от страна на Министерство на вътрешните работи пред ресторант „ Осемте джуджета “ да има непрекъснато патрулка. Че няма по какъв начин, до момента в който Илия Златанов е в чужбина, патрулки да стоят пред неговия офис, пред неговия дом, и да ревизират хората, които излизат. Тоест, ставаше дума, че има някаква защита. Самият Златанов описа, че братът на тогавашния министър е персонален водач на Петьо Еврото. Дори е заявявал неведнъж пред мен, че когато е трябвало да подпише записа на заповед в интерес на Любена [Петрова], е бил превозен с кола, карана точно от брата на Маринов “, описа юристката.

Според нея въпреки тази „ Тойота Тундра “ юридически да не е била притежавана от някогашния вътрешен министър, фактът, че неин притежател за малко е била личната му щерка, е задоволително индиректно доказателство за връзката му с цялата скица.

„ Пътят на тази „ Тундра “ в този момент удостоверява тези подозрения, въпреки и да не съставлява толкоз директно доказателство, тъй като юридически Младен Маринов не придобива собствеността над автомобила. Но е реалност, че Кристиян Христов го трансферира против скромната сума от 9000 лева непосредствено на дъщерята на тогавашния министър и има информация, че той върви на лов с тази „ Тундра “. Факт е също, че още на идващия ден, след публикуването на първата серия от следствието „ Осемте джуджета “, дъщерята на Маринов продава колата. Накрая колата се оказва благосъстоятелност на негов непосредствен другар “, прибавя Ганева.

Успоредно с инспекцията, която вътрешното министерство сега прави по отношение на тази „ Тойота Тундра “, преди два дни в Главната дирекция „ Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП) стартира и инспекция за възможните връзки сред Маринов и притежателите на „ Делта гард “. Тя беше формирана по нов сигнал на Антикорупционния фонд.

Младен Маринов и пресцентърът на ГЕРБ не са отговорили на въпросите на " Свободна Европа ". 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР