Една от освободените през ноември птици от застрашения в България

...
Една от освободените през ноември птици от застрашения в България
Коментари Харесай

Черен лешояд убит от бракониери край Харманли

Една от освободените през ноември птици от застрашения в България тип черен лешояд стана жертва на бракониери. Този път тя е от програмата за възобновяване на типа в Източните Родопи, изпълнявана от Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), Фондация „ По-диви Родопи “ и испанската организация GREFA, оповестяват от Българско дружество за защита на птиците.

Женският лешояд, кръстен Андалусия, беше освободен през ноември дружно с 13 други, след 6-месечна акомодация в особено построена волиера сред Маджарово и Ивайловград. Преди освобождението всички птици бяха маркирани с орнитологични пръстени и GPS предаватели, с които в действително време се наблюдава тяхното придвижване, споделя шефът „ Природозащита “в организацията Стойчо Стойчев.

Близо две седмици след освобождението Андалусия се откри в региона южно от град Харманли, където прекара няколко дни. Една нощ предавателят ѝ стартира да излъчва подозрителен сигнал. Полевият екип на Българско дружество за защита на птиците посети мястото, с цел да ревизира положението на лешояда и последните му координати. При огледа на региона бяха ткрити покривни пера със следи от кръв и други улики, които свидетелстват за осъществено закононарушение, както и следи от автомобил. Това наведе екипа на съмнението, че лешоядът е убит от бракониери, които са унищожили предавателя дружно с натрупа на птицата, разясняват от Българско дружество за защита на птиците. Те неотложно са подали сигнал в районното ръководство на полицията и проверяващи посетили мястото на случая. Предположенията са, че птицата е била убита до момента в който нощува от бракониери, ловуващи с фарове или противозаконни термални прицели.

От Българско дружество за защита на птиците напомнят, че през септември 2022 година в региона на Джебел беше убит египетският лешояд Бояна, а през месец май 2020 година над ловно стопанство „ Женда “ край Кърджали бе убит черният лешояд Ултрон. През септември 2021 година в региона на община Стралджа беше прострелян царски орел. Извършителите и на трите закононарушения към момента не са разкрити.

Междувременно, сходен случай на убит през предходната година в Унгария български черен лешояд, от който бяха открити единствено предавателя и пера, беше сполучливо оголен от Унгарското бюро за следствие – работа, сходна на нашата ДАНС. Извършителите са четирима ловци, против които унгарската прокуратура към този момент е повдигнала обвинявания, описват от БЗДП. И упорстват институциите да положат старания за откриване на тези закононарушения, както и да се ускори контролът за попречване на бракониерството.

Необходимо е и да се форсира основаването на профилираното полицейско звено за следствие на закононарушенията против природата, сочат от Българско дружество за защита на птиците.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР