Една от най-забележителните първи дами в арабския свят - кралицата

...
Една от най-забележителните първи дами в арабския свят - кралицата
Коментари Харесай

Кралица Рания с първо интервю след началото на конфликта между Израел и Хамас

Една от най-забележителните първи дами в арабския свят - кралицата на Йордания – Рания, даде първото си извънредно изявление след експлоадирането на спора сред Израел и " Хамас " пред журналиста от CNN Кристиан Аманпур, оповестява.

В Йордания повече от половината от популацията е палестинско или с палестински корени. Кралицата на Йордания е една от тях - родена в Кувейт, само че с родители палестинци.

“Why is the narrative always skewed towards the Israeli side? ”

Queen Rania of Jordan criticises the Western media coverage of the Israel-Gaza war.
— Al Jazeera English (@AJEnglish)
Израелците са потресени до дъното на душата си. Това, което им се случи, не се е случвало след Холокоста. Какво почувствахте на 7 октомври?

Разбира се, бях шокирана, знаете, че Йордания изрази позицията си доста ясно. Осъждаме убийството на всяко цивилно лице, без значение дали е палестинец или израелец. Това е етичната и морална позиция на Йордания. Това е и позицията на исляма. Ислямът осъжда убийството на цивилни жители. Както брачният партньор ми загатна наскоро, Пактът на Омар, който е публикуван в портите на Йерусалим преди 15 века, т.е. 1000 години преди Женевските конвенции, подрежда на мюсюлманите да не нараняват, да не убиват жена, дете или възрастен човек и да не унищожават дърво или да нараняват духовник. Това съгласно нас са разпоредбите за водене на война. Те обаче би трябвало да се ползват за всички.

И да, имаше потрес и има наказание, само че за какво няма равностойно наказание на това, което се случва в този момент? Искам единствено да подчертая, че този спор не стартира на 7-ми октомври. Въпреки че се показва по този начин, знаете, че множеството малките екрани отразяват историята под заглавието " Израел във война ". Но за доста палестинци от другата страна на стената, от другата страна на бодливата тел, войната в никакъв случай не е серпантина. Това е 75-годишна история на непреодолима гибел и разселване на палестинския народ.

Това е история за окупация под режим на апартейд, който окупира земя, унищожава къщи, конфискува земя, прави военни нападения и нощни нападения. Знаете ли, подтекстът на районна суперсила с нуклеарни оръжия, която окупира, потиска и всекидневно прави документирани закононарушения против палестинците, липсва в описа.

Queen Rania calls out the “double standard ” in the West’s reaction to the conflict and questions the moral and legal basis of labelling such actions as self-defence
— Middle East Eye (@MiddleEastEye)
Искам да ви задам съответен въпрос, тъй като употребявате доста думи, които явно мнозина в арабския свят са използвали - думи като апартейд и сходни. Но знаете, че ще бъдете подложена на доста рецензии от страна на Израел и неговите поддръжници. И аз се чудя дали ще излезете да говорите?

Нека, само че и дано единствено да подчертая, че апартейдът е название, обещано не от арабите, а от израелските и интернационалните организации за отбрана на човешките права.

Миналата седмица написахте в Instagram: " Това не е самоотбрана, в случай че си окупационна мощ и показваш разрушаването на Газа и  си разгласил видеоклип от конференция през 2009 година по време на тази война, в който казваш, че е сърцераздирателно да видиш какъв брой малко се е трансформирало. Светът не може да остане безгласен. Това би трябвало да спре “. Смятате ли, че имате силата да измененията нещо? 

Queen Rania of Jordan has accused the West of having “glaring double standards ” over the violence in Israel and Gaza
— The Times and The Sunday Times (@thetimes)
Не става дума за мен, а за това да се приказва в името на човечеството. Не става въпрос за това да бъдеш про-израелски или про-палестински надъхан. Става дума за избора на хората, на елементарните хора от двете страни. Палестинският народ прекомерно дълго е живял под подтисничество и дехуманизация. Знаете, че те всекидневно страдат от унижения и нарушавания на човешките права, без значение дали са в пандиза, те са унижавани или унизени, те нямат независимост на напредване. Има над 500 контролно-пропускателни пункта, разпръснати из целия Западен бряг. Има разграничителна стена, която е приета за противозаконна от Международния съд и която е разделила териториите на 200 несвързани анклава. И знаете, че сте очевидци на агресивното разширение на селищата върху палестинска земя, което прекъсна териториалната целокупност и докара до неспособност за основаване на самостоятелна, самостоятелна палестинска страна. Така че виждате всичко това. Това е подтекстът на този спор. Сега има мощен фокус върху Хамас поради случилото се през последните няколко седмици. Това обаче е проблем, който надалеч предшества Хамас и ще продължи и след Хамас. Това е битка за независимост и правдивост.

Целия репортаж гледайте във видеото.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР