Една от най-важните ни задачи е приемането на нова конституция,

...
Една от най-важните ни задачи е приемането на нова конституция,
Коментари Харесай

Ердоган: Нова конституция е една от основните ни задачи

Една от най-важните ни задания е приемането на нова конституция, която да размени сегашната, въведена след военния прелом през 1980 година Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от турските медии.

Ердоган се обърна нощес в Истанбул към турския народ във връзка годишнината от основаването на Република Турция. Речта на президента стартира в 19:23 ч. локално време (18:23 ч. българско време), което бе алегорично заради асоциацията с 1923 година Речта бе предшествана от националния химн.

Един от главните ни цели в най-близко бъдеще е „ да се отървем от позора на конституцията от времето на преврата и да се сдобием със свободен и сплотяващ главен закон, който да дава отговор на духа на 100-годишнината на Турция ", съобщи Ердоган.

Президентът неведнъж е приказвал за нуждата от приемане на нова конституция, която е в действие от 1982 година, в това число по време на предизборната си акция през май т. година След референдум през 2017 година парламентарната форма на ръководство в Турция бе сменена с президентска, само че не бе призната нова конституция. Очаква се в скоро време Народното събрание, в който болшинството от депутатските места са на Партията на справедливостта и развиването (ПСР), ръководена от Ердоган, да прегледа план за нова конституция.

Ердоган загатна нощес и визията „ Векът на Турция “, съдържаща програмата ПСР за втория век на републиката.

Републиката, която провъзгласихме на 29 октомври 1923 година, през днешния ден навърши първия си век и е на път към втория, който назоваваме " Векът на Турция ". Днес Турция е страна, която оказва помощ на всички нуждаещи се в района и по света. Където и да има подтиснат и нуждаещ се човек, Турция ще му се притече на помощ, съобщи президентът.

Той напомни, че към 1,5 млн. души са взели присъединяване в митинга в поддръжка на палестинците, който се организира в Истанбул в събота.

Тържествата в Истанбул през вчерашния ден приключиха с фойерверки и светлинно шоу с присъединяване на 2 023 дрона, които изобразиха полумесец и 16 звезди в небето над Босфора, символизиращи тюркските страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР