Една от най-важните медийни групи на Великобритания с огромно влияние

...
Една от най-важните медийни групи на Великобритания с огромно влияние
Коментари Харесай

Възходът и падението на империята Баркли: Как Daily Telegraph остана без собственик заради дългове и скандали

Една от най-важните медийни групи на Англия с голямо въздействие в Консервативната партия - Telegraph Media Group - се оказа за обмен, откакто банката " Лойдс " пое надзор върху нея заради несъстоятелност на досегашните ѝ притежатели, фамилията милиардери Баркли.

Банката изиска предварително заемите си, откакто бракоразводно дело през 2022 година разкри, че двамата близнаци Фредерик и Дейвид Баркли са основали " извънредно комплицирана " мрежа от офшорни тръстове, с цел да укрият налози при прехвърлянето на имуществото си върху наследниците си.

Семейството дължи 1 милиарда паунда заеми към " Лойдс ", които опитваше да предоговаря в продължение на години. През последните седмици банката ги принуждава да предложат проект за редуциране на заемите, което по този начин и не се случва.

Техните насрещни условия за отписване на част от дълга са отхвърлени от кредитора, съгласно Bloomberg, а преди дни издателят на Telegraph Media Group (базирана на Бермудите компания) e сложена под външно ръководство.

Сега банката има намерение да продаде групата, в която влизат вестниците Daily Telegraph, Sunday Telegraph, и политическото списание Spectator, а няколко евентуални купувачи от конкурентни медийни групи и други претенденти имат интерес към основната медийна договорка.

Според Guardian - измежду тях има и вложители от Саудитска Арабия и други страни от Близкия Изток, които биха се възползвали от опцията да си " купят " въздействие във Англия.

Telegraph стават благосъстоятелност на братята Баркли през 2004 година, като и преди, и по-късно са измежду най-влиятелните медии в страната. Изданията им са твърди поддръжници на Brexit и на Консервативната партия.



Скандалът с задълженията е един от редките случаи, в които вътрешните проблеми във семейството Баркли се появяват на първите страници на медиите във Англия.

Родени през 1934 година, Фредерик и Дейвид са измежду най-потайните милиардери в страната, макар че още преди да влязат в медийната промишленост, управляват основни активи - като хотел " Риц ", да вземем за пример.

Двамата израстват в семейство с пет деца, губят татко си, когато са на 13-годишна възраст и се принуждават да стартират да работят още преди да са приключили учебно заведение. През 50-те години стартират да се занимават със строителство и недвижими парцели, когато търсенето на нови жилища е голямо.

В края на 60-те години двамата купуват огромни запуснати здания в Лондон, строят хотели в тях и ги продават скъпо, като се възползват от взрива в цените на парцелите, както и от достъпа до заеми от разрастващия се бранш на финансовите услуги.

Най-големите им покупко-продажби след 80-те години - в това число пазаруването на Telegraph - става с пари на заем от дребна група кредитори. Сред тях е HBOS, шотландска банка, която рухва по време на финансовата рецесия през 2008 година и е добита от " Лойдс ".

Така институцията се натоварва и с огромните задължения на семейство Баркли, които стават все по-трудни за покриване поради комерсиалните проблеми в империята им и персоналните им различия.

През 90-те години Фредерик Баркли се отхвърля от половината от дяловете си в бизнеса, който той построява дружно със своя брат-близнак Дейвид в интерес на племенниците си. По-късно той дефинира това като най-голямата неточност на живота си.

В последните години Фредерик и щерка му съдят трите деца на Дейвид, с обвинявания, че са инсталирали подслушвателни устройства в фамилен апартамент в " Риц ".

През януари 2021 година Дейвид умира, а няколко месеца по-късно Фредерик Баркли е заставен да заплати 100 млн. паунда, с цел да постави завършек на тежко бракоразводно дело - досега 88-годишният предприемач не е платил нищо, в това число и 245 000 паунда за правни разходи, за което го запалшва затвор.

Причината, заради която милиардерът не може да покрие разноските по развода си, стават обществено притежание през 2022.

Той декларира пред съда, че е предал контрола върху империята си на децата на брат си, а те са " спрели кранчето ", откогато бизнесът изпада в рецесия през 2019 година

Това е времето, в което Баркли стартират да търсят купувачи за някои от най-ценните им бизнеси.

През 2020 година " Риц " е продаден на катарски капиталов фонд за 800 милиона паунда. Още по това време заемът им към " Лойдс " към този момент се води необслужван, като част от парите от договорката незабавно са взети от банката.

Съдията по делото за развода показва, че през 2014 година двамата братя вземат решение да разделят това, което имат, с цел да обезпечат наследството на идващото потомство, и с желанието да избегнат данъчни отговорности ", което води до " мрежа от извънредно комплицирани задгранични тръстови договорености ".

Десет години по-рано близнаците купуват Telegraph Media Group за 665 млн. паунда, във време, в което пазарът на печатни издания е в пика си. Оттогава тиражите на вестниците се срутват в цялата промишленост. Групата остава на облага единствено на цената на съкращения на разноски и личен състав.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР