Една от най-важните икономики в Европа показва сериозно забавяне през

...
Една от най-важните икономики в Европа показва сериозно забавяне през
Коментари Харесай

Германската икономика опасно забавя растежа

Една от най-важните стопански системи в Европа демонстрира съществено закъснение през миналата 2019 година. Германия, която е основен търговски сътрудник на България, отбелязва растеж на стопанската система си от едвам 0.6% по преди малко оповестените предварителни данни на локалната статистика. Това значи, че страната отбелязва най-лошата си година от 2013-а насам, когато растежът на Брутният вътрешен продукт възлиза на 0.4%. За съпоставяне през 2018-а растежът е бил 1.5%, а през 2017-а - 2.5%.

Отслабването на немската стопанска система се усещаше през цялата предходна година, като икономисти предвидиха, че тя ще изпадне в техническа криза поради неприятното показване в две поредни тримесечия. В последна сметка това не се случи, само че резултатите надалеч не бях оптимистични.

Основната причина за забавянето на немската стопанска система е износът, който има основна роля в нея. Слабата международна обстановка и комерсиалните война сред Съединени американски щати и Китай са измежду аргументите за него. В резултат на това немските предприятия понижават вложенията, което още повече оказва помощ за забавянето на растежа.

На този декор бюджетът на Германия отбелязва забележителни резултати - за шеста поредна година финансите на страната са с позитивно салдо - повече доходи, в сравнение с разноски. Така през 2018 година остатъкът беше над 45 милиарда евро, а през предходната се чака да е близо 40 милиарда евро. Заради тази си политика обаче постоянно страната е упреквана от европейски водачи, че не харчи задоволително, с цел да поддържа локалната и европейските стопански системи.

" Това, което към момента движи немската стопанска система, са мощните потребителски разноски и строителството ", разяснява икономистът Клаус Михелсен пред списание Spiegel. " Големият въпрос е какъв брой още ще издържи вътрешния пазар ", разяснява различен специалист - Никола Брандт от берлинското бюро на Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Германският пазар е основен за българския експорт и намаляване на търсенето там би означавало намаляване и на износа, а оттова и на цялата българска стопанска система. Общият търговски оборот сред двете страни възлиза на 8.266 милиарда евро за 2018 и се чака да е още по-голям през 2019-а. Заедно с това Германия е един от дребното огромни търговски сътрудници, към които изнасяме повече артикули, в сравнение с внасяме. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР