Една от най-успешните традиционни инициативи на Столична библиотека – лятната ...

Една от най-успешните традиционни инициативи на Столична библиотека – лятната

За осми път кампанията „Зелени библиотеки“ на Столична библиотека гостува в парковете на София

Една от най-успешните обичайни начинания на Столична библиотека – лятната акция „ Зелени библиотеки “ е одобрен формат за поощряване на четенето от най-ранна детска възраст, привличане на нови читателски публики и другарство със софиянци през почивните дни. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община.

Инициативата, която се организира към този момент осма година, включва „ Зелена библиотека в парковете на София “ и „ Библиотека в планината “ като Столична библиотека непрекъснато уголемява картата на софийските паркови местоположения на акцията. В изданията на „ Зелени библиотеки “ вземат участие известни български поети, писатели, музиканти, актьори, художници, сътрудници са известни издателства, креативен сдружения.
Седемте издания на „ Зелени библиотеки “ са привлекли над 45 хиляди гости, над 7 хиляди са новозаписаните читатели, а буккросингът „ Споделени книги “ – „ Вземи, прочети, върни “, събра за последните 3 години от софиянци за софиянци дарения от близо 3000 нови книги.

Осмото издание на „ Зелени библиотеки “ в парковете на София започва на 30 юли 2022 година в парк „ Гео Милев “. Съвместно с регион Слатина и съдружие „ За Слатина “ там ще бъдат сложени и две къщички за книги, от които всеки клиент на парка ще може да вземе книга за четене и да остави своя. И по този начин към седемте къщички за книги, ситуирани на знакови места в естествения парк Витоша и Зоопарка се прибавят и две нови, които ще се зареждат постоянно от Столична библиотека с атрактивни издания.

Тазгодишната арт стратегия на „ Зелени библиотеки 2022 “ включва срещи с обичани поети, които ще раздават свои нови книги с подписи, забавни тематични изложения, музикални осъществявания онлайн.

Децата и учениците могат да вземат участие в просветителни STEM игри, в занимателно програмиране с разнообразни ботове, да се срещнат с известната в Корея национална игра тухо и да изработят кукли от обичайната корейска хартия. Малчуганите могат да получат първите си уроци по изобразяване с ръководителя на детското арт ателие на Столична библиотека художника Христо Кърджилов. Навсякъде с нас ще бъде мобилната ни филиал– Библиобус, който разполага с 1500 тома - нови хитови заглавия от модерни и типичен наши и непознати създатели. От него читателите на библиотеката ще могат да си изберат книги за дома.

Продължава обичаната от софиянци самодейност „ Споделени книги “ – „ Вземи, прочети, върни “. Столична библиотека приканва всички гости да се включат в шерването на книги, като дарят ново прочетено заглавие от персоналната си библиотека и вземат друго забавно издание.

Втора поредна година известни издателства като „ Хермес, „ СофтПрес “, „ Весела Люцканова “, „ Ина “, „ Златно пате “, „ Скорпио “ и други се включват в акцията и дават десетки екземпляри от най-новите си издания за посетителите на „ Зелени библиотеки “. Сред тях ще намерите книги за свободното време, класика, обичани приказки. За децата сме приготвили дарове – детски книжки и албуми за оцветяване.

Посетителите на „ Зелени библиотеки “ ще имат опция да прегледат две документални изложения. „ Библиотеката на София споделя “ показва трагичната орис на библиотечните сбирки на видни общественици и писатели (Кирил Христов, Константин Стоилов, Иван Денкоглу), редки и скъпи издания от фонда на Столична библиотека, които са живи свидетелства на времето и историята на библиотеката и столицата. Експозицията „ Из парковете на София –минало и настояще “ показва любопитни снимки и документи за историята, построяването и обновяването на известни столични паркове и градини.

И тази година в софийските паркове ще звучи вдъхновяваща лирика и музика. С нас ще бъдат поетите – Калин Терзийски, Мирела Иванова, Валентина Радинска, Бойко Ламбовски, Амелия Личева, Ангел Игов, Силвия Чолева, Иван Христов, Кристин Димитрова, Георги Гаврилов, Анжела Димчева и други, а 7-годишната Каталина Павлова ще показа свои оповестени детски приказки. За вас ще свирят и пеят – Иван Бороджиев (саксофон), Ели Раданова (вокал), Венци Дреников (клавишни), екс Атласът Георги Арсов, Алек Кирев (вокал), Кирил Коев (китара), Ралица Симеонова (китара, вокал) и други

В детската арт стратегия очаквайте артистите от парти организация „ Маска “ с началник Цветомир Иванов, клоуните от атракционен клуб „ Найя “, Боби Мирчев с обичани детски песни, школа за театрални изкуства „ Есенс “ – с театрални, певчески и танцови детски сформира, фондация „ Деца на България “ – игри с мисловни карти и други
Всички искащи ще могат да получат безвъзмездна читателска карта.

Очакваме ви от 10 до 14 часа на:

30 юли /събота/ - парк „ Гео Милев “
6 август /събота / - парк „ Заимов “
7 август /неделя/ - Борисова градина
13 август /събота/ - Южен парк
14 август/ неделя/ - парк „ Св. Троица‘
20 август /събота/ - Западен парк
21 август /неделя/ - -Зоопарк
27 август /събота/ - Северен парк
28 август /неделя/ - парк Витоша, пред хижа Алеко

Споделете горещите уикенди в парковете на София със „ Зелени библиотеки “ - с книга в ръка, забавни срещи с създатели и ведро музикално въодушевление!

Източник: epicenter.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg