Една от най-ценните колекции древни еврейски ръкописи и книги ще

...
Една от най-ценните колекции древни еврейски ръкописи и книги ще
Коментари Харесай

Древни еврейски ръкописи ще станат достъпни в мрежата

Една от най-ценните сбирки антични еврейски ръкописи и книги ще бъде цифровизирана и ще стане налична в мрежата с помощта на съглашение сред библиотеките на Израел и Русия, заяви Ройтерс.

Израел отдавна настояваше пред съветската страна да бъде предадена на тяхната Национална библиотека сбирката Гинцбург, състояща се от 14 000 писмени документа. Тя е владеене на московската Руска държавна библиотека. Компромисното дигитализиране на тези монументи на писмената просвета ще реши един древен спор по отношение на собствеността на сбирката.

Сбирката включва средновековни книги, редки произведения по еврейско обичайно право и мистицизъм, молитвеници, древен мнения, събрани от три генерации съветски евреи от семейство Гинцбург.

Колекцията е била закупена от ционистки деятели през 1917 година, с цел да бъде изпратена в Ерусалим, само че проектите се забавили поради сраженията по време на Първата международна война. След това, след Октомврийската гражданска война, по време на национализацията, руските управляващи я конфискували.

След историческото съглашение сред националните библиотеки на Израел и Русия хиляди изображения на сбирката във висока резолюция ще станат налични в мрежата на израелския уебсайт за ръкописи на библиотеката Ktiv.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР