Една от най-трогателни любовни истории между българка и японец се

...
Една от най-трогателни любовни истории между българка и японец се
Коментари Харесай

Това е една от най-възхитителните любовни истории, случили се някога в Пловдив

Една от най-трогателни любовни истории сред българка и японец се е случила в Пловдив. За това споделя известният публицист Георги Милков в страницата си във фейсбук. Милков се е срещнал с Акира Маеда, който е на половина пловдивчанин. Ето и историята на бащата на Маеда, който се влюбва в пловдивчанката Сийкал

Запознах се с този японски благородник преди 4 години в Токио, не тъй като е прекарал половината си живот като сътрудник из Близкия изток и имахме какво да си разправяме, а тъй като е половин пловдивчанин – плод на една от най-възхитителните любовни истории, случили се в миналото в Града под тепетата.

Акира Маеда е наследник на първата българка, омъжила се за японец. Или най-малко първата, чиято история е разказана и към момента се помни. Една зашеметяваща обич, от тези, които пламват от първата искра в погледа и се разгарят като могъща буря, която нищо по пътя не може да спре.

По време на Втората международна война бащата на Акира – Йошинори е боен сътрудник на японския вестник " Асахи " в Рим. През зимата на 1942 година той се връща от задача в Истанбул, когато преди здрачаване влакът му стопира на гарата в Пловдив поради страховита вихрушка, натрупала преспи по линията. За да не мръзне цяла нощ на гарата, един добър човек го води в единствената отворена по това време механа. Но Яшинори към момента не знае кой е той. Нито допуска по какъв начин животът му ще се промени, единствено тъй като по-късно приема общителната покана на непознатия да го подслони в къщата си тази нощ.

Водачът на японеца, хванал го незабелязано на разположение в мрачината, ще се окаже в действителност... ориста. Едва прекрачил прага на първата българска къща, Йошинори Маеда среща погледа на едно момиче.

Това е сестра ми Сийка, споделя домакинът. И по този начин стартира една непредвидена, необяснима и неописуема обич. Сийка отпътува с Маеда ранг. Първо за Рим, а след това и до края на света, където по това време, съгласно българските разбирания, се намира Япония.

Скоро след сватбата им Йошинори отпътува на фронта, а Сийка остава с майка му. Без да схваща и дума японски, преживявайки с шепа варен ориз, неможеща да се пребори с това да яде сурова риба. Но какво ли не вършат дамите, когато обичат...

След войната Йошинори Маеда се издига, оглавявайки NHK - държавната телевизия и радио на Япония. Много японци към момента го помнят. Нея също - като една от най-забележителните и елегантни дами в Токио през 50-те и началото на 60-те години на ХХ век. Сийка и Йошинори Маеда имат две деца. Акира, който срещнах в Токио е първородният им наследник, а сестра му се споделя Елена, кръстена е на пловдивската си баба.

Сийка умира през 1963 година и е заровена в Йокохама. По-късно Йошинори се връща в Пловдив, в онази къща, в която я е срещнал. Само с цел да изиска позволение и благословия от Сийкините родители да се ожени наново.

Заради високия пост, който заема в Токио, Маеда ранг освен има директен достъп до политическия и икономическия хайлайф на Япония, само че и самичък е част от висшите кръгове на страната.

Той е един от моторите зад бурно разрастващите се българо-японски връзки през 70-те години на предишния век, кулминирали с визитата на престолонаследника, а по-късно и японски император, и с откриването на хотел " Ню Отани " в София, именуван от мнозина българи просто Японския хотел.

Маеда ранг умира на 77 години със загатна за онази мразовита съдбовна нощ в Пловдив през 1942.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР