Една от най-старите културни институции в София – Столична библиотека,

...
Една от най-старите културни институции в София – Столична библиотека,
Коментари Харесай

Столична библиотека празнува 95 години от създаването си

Една от най-старите културни институции в София – Столична библиотека, навършва през днешния ден, 24 октомври, 95 години от основаването си. Тя ще посрещне празника с показване на най-новата част от своя книжовен музей „ Бележити българи “ – кабинет с персоналната библиотека на Кирил Христов (1875-1944), с четене „ Музика и слово за библиотеката “, фотодокументални изложения и арт експозиция, написа segabg.com.

 

Музейната колекция „ Личната библиотека на Кирил Христов “ ще бъде показана във вторник от 11.30 ч. Тя, дружно с експозициите на библиотечните сбирки на доктор Константин Стоилов и Симеон Радев, е част от литературния музей „ Бележити българи “.

 

Колекцията на Кирил Христов включва над 700 тома книги, най-вече художествена литература на български, чешки, немски, хърватски и сръбски езици. Съдържа първи и редки издания на наши и непознати писатели, множеството от тях (260) с подписи и посвещения на Кирил Христов от Иван Вазов, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Симеон Радев, проф. Михаил Арнаудов, Елин Пелин, Андрей Протич и други

 

Особено място в сбирката заемат книгите на самия Кирил Христов – библиофилското издание „ Чеда на Балкана “ (1928) с илюстрации на Борис Денев, първото издание на „ Избрани стихотворения “ (1903) с увод на Иван Вазов, „ Антология “ (1922), в която поетът персонално показва творчеството си, първият му алманах публикации „ Бурни години “ (1917), юбилейният алманах във връзка 60-годишнината на огромния създател, както и скъпият образец на нещастието „ Франческа да Римини “ на Габриеле Д’Анунцио.

 

Заедно с книжното благосъстояние на Кирил Христов ще бъдат експонирани и негови скъпи документи, измежду които са персоналната му карта, издадена от Трети софийски полицейски сектор, грамота за избирането му за почетен член на Славянския институт в Прага (1936), приветствен адрес от столичния кмет инж. Иван Иванов по случай рождения ден на Кирил Христов от 1938 година, писмо от поета до Николай Стойков – шеф на Общинска библиотека на София, по отношение на дарението, направено през октомври 1944-та, месец преди гибелта му.

 

Документалната галерия „ Лирикът Кирил Христов “ показва огромния български публицист с забавни обстоятелства от житейската и креативната му биография посредством фотоси, шаржове и свидетелства от съвременници.

 

Фотодокументалната галерия „ Библиотеката на София 95 години в/и Града “ в мраморното предверие на постройката на пл. „ Славейков “ споделя в фотоси историята на Библиотеката, на мястото, където тя се намира, за емблематичното архитектурно и културно благосъстояние на региона – част от най-стария градски център. Акцентът е върху библиотечните фондове – богатите сбирки от старопечатни и църковни книги, творби на изкуството, дарения от видни персони и политици. 

 

Литературното четене „ Музика и слово за библиотеката “ на следващия ден от 12.00 ч. е с присъединяване на известни български създатели, другари на библиотеката: проф. Михаил Неделчев, Владимир Зарев, Мирела Иванова, Здравка Евтимова, Георги Константинов, Амелия Личева, Силвия Чолева, Анджела Родел, Роман Кисьов. Ще има и музикални поздрави от детска вокална група „ Палави ноти “ и някогашния вокалист на група „ Атлас “ Георги Арсов.

 

В Деня на отворените порти 24 октомври посетителите могат да прегледат хранилищата на библиотеката, а от 13.00 до 16.00 ч. на всеки кръговиден час ще има екскурзионни турове измежду музейните сбирки с персоналните библиотеки на Кирил Христов, Симеон Радев, доктор Константин Стоилов. Всеки искащ ще може да получи едногодишна безвъзмездна читателска карта.

 

Арт експозиция „ Картини от грамофонните плочи “ („ Великите музиканти срещат великите художници “), която преди малко към този момент бе открита през днешния ден, пък е формирана от обложки на немското издателство Eterna. За образното оформление на винилите Eterna употребява творби на известни художници, като ги обвързва с великите музиканти и основава цели тематични цикли. Шютц и Дюрер, Бетовен и Микеланджело, Хендел и Рубенс, Брамс и Роден, Шуберт и Каспър Давид Фридрих са дребна част от „ дуетите “, които посетителите ще могат да видят в изложбата. На вниманието на публиката ще бъдат показани и редки нотни издания на включените в експозицията композитори – на издателствата Peters и Breitkopf und Hartel с ноти от 50-те години на XX век. Посетителите ще видят и истинска резонаторна фуния на грамофон от края XIX век и ще могат сами да слагат на грамофона определената плоча, която желаят да чуят.

 

Днес Библиотеката на София може да се похвали с фонд от 1 милион книги, 5 филиала, съвременен Детски център, цифрова тийн лаборатория и с най-голямото си благосъстояние – 89-те хиляди читатели. Само за една година тя има близо 22 000 нови читатели, 630 000 заети книги, 21 000 нови заглавия на издания и 500 000 визити.

 

За потребителите са налични най-богатият документално-информационен списък за историята на София, електронен азбучник с 250 000 тома книги, български и непознати цифрови запаси, просветителни и осведомителни услуги, лични цифрови платформи, измежду които най-новата – „ Личната библиотека на Симеон Радев “, част от бъдещия цифров портал на Столична библиотека „ Бележити българи “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР