Една от най-силните валути в света - британската лира, ще

...
Една от най-силните валути в света - британската лира, ще
Коментари Харесай

Британската лира сменя дизайна

Една от най-силните валути в света - английската лира, ще има нов образ от средата на тази година, оповестява Bank of England. Очаквано, на парите ще бъде изобразен новият крал на Англия Чарлз III.

" Очакваме да издадем банкноти с портрета на краля доникъде на 2024 година. Все още ще можете да употребявате и всички предходни банкноти с портрета на кралица Елизабет II ", оповестяват от централната банка.

Новите визия и дизайн на банкнотите с крал Чарлз III бяха показани още на 20 декември 2022 година.

Портретът на краля ще се появи на четирите полимерни банкноти (£5, £10, £20 и £50).

Останалият дизайн на парите ще остане същият. Образът на краля ще се появи на лицевата страна на банкнотите, както и в транспарантния предпазен прозорец.



Какво ще се случи с банкнотите на кралица Елизабет II?

Банкнотите с облика на кралица Елизабет II и новите с лика на краля ще бъдат в обращение по едно и също време. Новите пари ще бъдат отпечатани единствено, с цел да заменят тези, които са износени и с цел да отговорят на вероятно общо нарастване на търсенето на банкноти.

С течение на времето в приложимост ще останат новите пари.

" Много съм горделив, че централната банка показа дизайна на нашите нови банкноти, на които ще бъде изобразен портрет на крал Чарлз III ", съобщи още през 2022 година шефът на Bank of England Андрю Бейли в изказване.

Той акцентира, че кралят ще бъде едвам вторият монарх, който ще бъде изобразен на банкноти на банката.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР