Една от най-редките медицински техники – плазмафереза, за първи път

...
Една от най-редките медицински техники – плазмафереза, за първи път
Коментари Харесай

Рядка медицинска техника бе приложена в Пловдив при лечение на едногодишно дете с автоимунен енцефалит

Една от най-редките медицински техники – плазмафереза, за първи път у нас бе приложена на момченце на 1 година и 2 месеца, страдащо от автоимунен енцефалит. Детето е пациент на Клиниката по педиатрия и генетични болести в Университетска болница „ Свети Георги “ в Пловдив, а процедурата направиха началникът на Клиниката по токсикология проф. доктор Янко Илиев и екипът му.

Според лекарите от двете клиники, лекуването е сполучливо. Тъй като консумативите за тази процедура не се покриват от НЗОК, фамилията на болното дете е трябвало да ги заплати на цяло, а родителите и околните на момченцето не разполагат с нужните средства.

По време на свои лекции проф. Илиев, който е и преподател във Фармацевтичния факултет на Медицински университет – Пловдив, споделя със студенти от 4 курс за финансовия проблем на фамилията. Възпитаниците на Фармацевтичния факултет на МУ-Пловдив се обръщат към свои сътрудници от Медицинския факултет и Факултета по дентална медицина и всички дружно събират над 1000 лв..

Сумата е предоставена на фамилията на едногодишното дете, с цел да се закупят нужните консумативи за плазмаферезата. Средствата са стигнали, с цел да се обезпечат две процедури, само че всякаква финансова помощ ще е от изгода на болното дете, заяви пресаташето на УМБАЛ „ Свети Георги ” в Пловдив Татяна Белева.
 umbal-sveti-georgi-01  umbal-sveti-georgi0  21pl4003-prof-janko-iliev-1
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР