Една от най-разпространените корупционни схеми е свързана с обществените поръчки.

...
Една от най-разпространените корупционни схеми е свързана с обществените поръчки.
Коментари Харесай

БСП предлага промени в Закона за обществените поръчки, за да се прекрати корупцията

Една от най-разпространените корупционни схеми е обвързвана с публичните поръчки. Голяма част от парите отиват при фиктивни подизпълнители, които са кухи компании, а на действителните се заплаща в пъти по-малко. Тези контракти не се записват, а разликата в заплащането отива за зареждането на тази корупционна скица. Така корупционният кръг се затваря. Това повлиява и на качеството на осъществяването.
Това съобщи от парламентарната естрада Христо Проданов от Българска социалистическа партия.

Обществени планове би трябвало да се правят от държавни предприятия, считат социалитите. Според левицата от парите на данъкоплатците на бива да печели който и да било, още по-малко пък да се краде.

" Ние считаме, че по-добре е тези пари да се употребяват само и единствено в интерес на обществото, като по тази причина се заплащат труд, материали, обезценка, и нищо повече ", уточни Христо Проданов.

Социалистът подлага на критика ръководещите, които през последните години с малка врата в Закона за публичните поръчки давали опция за опорочаване на процедурите.

" Ние предлагаме 90% от дейностите, свързани с това създаване, да се правят от самото сдружение, на което е предоставено тази работа. Останалите 10% са за действия, които не е рентабилно да се поддържат от държавните предприятия ", уточни още Проданов и добави че за 10% се планува опция за наемане на външен консулт.

" Няма по какъв начин " Монтажи " да извърши качествено и в период строително-монтажните работи на язовирните стени с личен състав от 20 индивида. Такъв е и образецът с " Автомагистрали ", които имат 3 милиарда и 200млн. бюджет и 40 строителни служащи ", уточни Филип Попов.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР