Една от най-ранните епископски резиденции у нас откриха археолозите на

...
Една от най-ранните епископски резиденции у нас откриха археолозите на
Коментари Харесай

Археолози откриха една от най-ранните епископски резиденции в Мисионис

Една от най-ранните епископски резиденции у нас откриха археолозите на античния град Мисионис край Търговище. Тя е от V в. - интервала на ранното християнство. През този археологически сезон на Мисионис беше открит и баптистерий, където са се кръщавали възрастни езичници. За изследване и консервация тази година страната отпусна 100 000 лева, а локалната власт и спонсори дадоха още 50 000 лева

Търговище

Епископската къща или така наречен резиденция се намира в непосредствена непосредственост до една от огромните базилики в археологическия комплекс. Предполага се, че прага и стълбището са водели непосредствено до олтара в църквата.
проф. Николай Овчаров, началник на археологическите разкопките: " Предполагаемата дължина е към 15-20 м. Долу-горе толкоз са резиденциите, които са разкопавани напоследък на Балканския полуостров и в Галия от този раннохристиянския интервал. "
През тази година на Мисионис са разкрити нови 7 здания, които занапред ще се изследват. Според археолозите от ден на ден се ускорява и ползата на туристите към античния град.
проф. Николай Овчаров, началник на археологическите разкопките: " Аз съм уверен, че в идващите години Мисионис ще се трансформира в перлата на Българския Североизток ".
Министерството на културата към този момент е оповестило Мисионис за обект от национално значение. Предстои страната да трансферира собствеността на общината, с цел да може да се улесни достъпа на туристите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР