Една от най-продаваните и най-превежданите книги, публикувани някога е Малкият

...
Една от най-продаваните и най-превежданите книги, публикувани някога е Малкият
Коментари Харесай

Заобичах къщата си повече след като живях в пустинята - историята на малкия принц

Една от най-продаваните и най-превежданите книги, оповестени в миналото е " Малкият принц " (1943 г.). Тя е същинска класика, която е докоснала няколко генерации читатели. Написана от френския благородник, публицист и боен авиатор Антоан дьо Сент-Екзюпери, историята споделя за млад принц, който посещава разнообразни планети в космоса, в това число Земята.

Въпреки стила си на детска брошура, в нея се преглеждат тематиките за самотата, другарството, любовта и загубата. Преведен на няколко разнообразни езика и приспособен към разнообразни форми на изкуството, шедьовърът на Сент-Екзюпери е в действителност безконечен.

Антоан дьо Сент-Екзюпери е роден на 29 юни 1900 година в Лион, Франция, в аристократично семейство. Той е креативно дете, което прави опити и написа стихове за дома и фамилията си.

Между 1900 и 1940 година Франция е очарована от авиацията. Завладян от нейната известност, Сент-Екзюпери прави първия си полет на 12-годишна възраст.
 Антоан дьо Сент-Екзюпери
Два смъртни случая в младостта на Сент-Екзюпери са го повлияли. Първата е гибелта на татко му Жан през 1904 година, а през 1917 година умира и по-малкият му брат Франсоа, с който е бил доста непосредствен. В изявление за Harper's Bazaar през 1941 година Сент-Екзюпери разкрива, че първата книга, която е харесал, е алманах с приказки на Ханс Кристиан Андерсен.

След като се проваля на изпитите по морско дело и напуща учебното заведение по архитектура, Сент-Екзюпери преследва фантазията си да стане водач.

В последна сметка получава работа като разносвач на въздушни колета за Aéropostale в Северна Африка и Южна Америка. Тъй като обаче самолетите им не били доста функционални, те непрекъснато аварирали. Така се сприятелява с френските летци Анри Гийоме и Жан Мермоз, защото те постоянно се избавят взаимно.

Докато си спомня за своята барака в днешната Тарфая в Мароко, Сент-Екзюпери написа: " Никога не съм обичал къщата си повече, в сравнение с когато живеех в пустинята ".

По време на работата си в Aéropostale Сент-Екзюпери разгласява през 1926 година роман, наименуван " L'Aviateur ". След това през 1929 година разгласява първата си книга, " Южна поща ", въодушевена от опита му като водач.

През 1931 година Сент-Екзюпери се среща и дами за салвадорско-френската писателка и художничка Консуело Карильо. Бракът им е плевел, с извънбрачни връзки и от двете страни. Въпреки това те остават женени до гибелта му през 1944 година

С експлоадирането на Втората международна война Сент-Екзюпери стартира да извършва разследващи полети, до момента в който Франция не пада в ръцете на германците. След това се реалокира в Ню Йорк, където остава повече от две години. Дори да живее известно време в Съединени американски щати, Сент-Екзюпери не поставя съвсем никакви старания да научи британски език. Той разчита доста на своя издател и другари, с цел да се оправи.

През този интервал Сент-Екзюпери изпада в огромна меланхолия и желае да се включи във военните дейности. Той даже споделя: " Чувствам се по този начин, като че ли виждам войната от седалката на театъра ". Това е и времето, когато стартира да написа " Малкият принц ". 

Твърди се, че Сент-Екзюпери почнал да написа в 11 часа вечерта и траял до почивния ден. Той даже се обаждал на приятелите си измежду нощ, като им четял чернови.

В " Малкият принц " има доста ентусиазъм от живота на Сент-Екзюпери. Това включва злополуката му през 1935 година в либийската пустиня и бурните му връзки със брачната половинка му. Илюстриран от самия Сент-Екзюпери -

Сент-Екзюпери самичък илюстрира книгата и има доста характерни условия към издателя си. Сред тях са, че той ще дефинира местата на илюстрациите, техните цветове, размери и надписи.

Сент-Екзюпери е рисувал една и съща дрънкулка на части хартия още от двадесетгодишната си възраст. Когато го питат по какъв начин е измислил фигурата, Сент-Екзюпери дава отговор: Един ден погледнах към празния лист хартия и една фигура ме погледна и сподели: " Аз съм Малкият принц ".

Книгата " Малкият принц " е оповестена за първи път на британски и френски език в Съединени американски щати и Канада през 1943 година Във Франция е оповестен едвам след войната, през 1945 година
.
В същия месец, в който излиза " Малкият принц " през 1943 година, Сент-Екзюпери се включва още веднъж във военните дейности на Франция. Биографите обаче не са сигурни за точната дата на заминаването му.

Когато е оповестен за първи път, " Малкият принц " прекарва единствено две седмици в листата на бестселърите на " Ню Йорк Таймс ". Въпреки това книгата се трансформира в сензация. До есента на 1943 година са продадени 30 000 екземпляра на британски език и 7000 на френски.

Сент-Екзюпери подписва първите 785 отпечатани екземпляра: 525 на британски и 260 на френски език. През 2013 година подписан образец от първото издание се прави оценка на 25 000 до 35 000 щатски $.

На 31 юли 1944 година Сент-Екзюпери отпътува от остров Корсика на десетата си разследваща задача, само че по този начин и не се завръща. И до през днешния ден причината(ите) за гибелта му остава(т) мистерия.

Прочутата имитация на лисицата: " Същественото е невидимо за окото ", е преработвана и пренаписвана от Сент-Екзюпери 15 пъти. 

Когато " Малкият принц " е оповестен в родната Франция на Сент-Екзюпери, той незабавно реализира триумф. По същия метод известността му нараства в целия свят. Малкият принц " е преведен на над 300 езика, което го прави един от най-превежданите текстове в света. Сред тези преведени книги са и 10 разнообразни превода на британски език.

В чест на известния авиатор летището в родния му град Лион се назовава летище Лион-Сент Екзюпери.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР