Една от най-продължителните военни проблеми е намирането на начини за

...
Една от най-продължителните военни проблеми е намирането на начини за
Коментари Харесай

Първият успешен удар с дрон всъщност е нанесен през 1944 г

Една от най-продължителните военни проблеми е намирането на способи за понижаване на човешкото присъединяване в битките. Днес дроновете разрешават тази цел да стане действителност. Но до момента в който самолетите без екипаж наподобяват като съвременен инструмент, те в действителност съществуват съвсем толкоз дълго, колкото самият самолет…

През по-голямата част от човешката история хората би трябвало да вземат участие директно в множеството бойни обстановки. Но с напредването на технологиите, индивидът лека-полека се отдалечава от врага: Мечът има по-голям обсег от юмруците, а лъкът и стрелата пък надминават меча. Огнестрелните оръжия, оръдия, бомби и ракети не престават тази наклонност. Сега самолетите могат да се ръководят отдалечено от другата страна на Земята в действително време.

Отдалечаването на хората от борбата има редица преимущества. Очевидно премахването на човешкия детайл понижава жертвите, което постоянно е хубаво. Но технологията към този момент е достигнала точка, в която индивидът постоянно е най-слабото звено. Машините не се уморяват, не се разболяват и извършват команди тъкмо както се изисква. Поради тези аргументи дроновете са ужасяващо ефикасни.

 Interstate TDR-1 on display at Naval Aviation Museum

Дрон Interstate TDR-1

През 1942 година Съединените щати стартират план за създаване на евтини и лесни за ръководство дронове. С несигурният ход на войната, пресилени и недоказани технологии като тази са сложени много ниско в листата с цели на военните. Този вид оръжие обаче може да бъде извънредно потребно в Тихоокеанския спектакъл.

Дроновете са издигнати от Interstate Aircraft и са конструирани най-вече от дърво върху железна рамка. Имат два мотора и преносима кабина, тъй че да могат да бъдат ръководени и от човек, когато е належащо, само че бидейки дрон, главната му функционалност е да лети без екипаж в самолета.

 Grumman TBF-1 Avengers in flight, circa in 1942

Самолет TBM Avenger

Машината би трябвало да се ръководи с отдалечено от водач, ситуиран в TBM Avenger, който ще следва дрона. За времето си той употребява някои впечатляващи технологии, с цел да направи това допустимо. В носа на TDR-1 има телевизионна камера, която предава противоположна връзка онлайн на петинчов екран в Avenger-а. Естествено, качеството на картината е неприятно, само че е задоволително, с цел да може водачът да види огромни цели като кораби.

Три специфични авиационни групи (STAG) са събрани за ръководство на дрона, като за първи път са изпратени на задача в средата на 1944 година Ала когато идват на Соломоновите острови, те бързо откриват, че тропическите условия и примитивната инфраструктура са призрачен сън за техните деликатни машини.

 GuadTenaruSandbar

Мъртви японски бойци на плажа в устието на Алигатор Крийк, Гуадалканал

Те въпреки всичко ги тестват против японски товарен транспортен съд, излязъл на брега покрай Гуадалканал на 30 юни 1944 година Използвани са четири дрона, три от които удрят кораба. След този тест, на STAG е позволено да стартират да ги употребяват в борба.

През септември четирите дрона са изпратени на задача до Бугенвил, с цел да унищожат различен излязъл на брега японски транспортен съд. Този съответен съд обаче е затрупан със зенитни оръдия. Всеки аероплан носи бомба от 900 кг и би трябвало да лети 90 километра до задачата.

През идващия месец бяха осъществени още задачи, някои от които са ориентирани към цели на 250 километра разстояние.

Дроновете сполучливо нападат разнообразни военни уреди, само че като цяло не са харесвани от горното командване на Военноморски сили на Съединени американски щати и вследствие на това са изведени от употреба до ноември 1944 година Това не е по някаква сериозна неточност в дизайна им, а евентуално заради липса на схващане на такава нова и радикална технология. Не са изгубени американски животи, свързани с потреблението им.

От 46 дрона, изпратени към цели, 15 са изгубени, преди да дойдат, до момента в който половината от останалите поразяват задачите си. Накрая военноморските сили декларират, че „ Дронът е кадърен да нападна точно, като се има поради цел с задоволителен размер и задоволителна формулировка, с цел да бъде забележима на телевизионния екран. “

До през днешния ден оцелява единствено един TDR-1, който се намира в Националния музей на военноморската авиация в Пенсакола, Флорида (на цветната фотография горе).

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР