Една от най-обсъжданите теми през последните месеци е свързана с

...
Една от най-обсъжданите теми през последните месеци е свързана с
Коментари Харесай

С колко поевтиняха наемите на жилища в София през последните месеци?

Една от най-обсъжданите тематики през последните месеци е обвързвана с цените на парцелите по време на и след изключителното състояние. Все още има разнородни отзиви по въпроса.

Според някои " балонът се спука ", съгласно други - цените даже са се повишили.

Но какво тъкмо се случи на пазара на наеми в столицата през второто и третото тримесечие на 2020 година?

В началото на изключителното състояние се наблюдаваше огромно терзание и от двете страни - наематели и наемодатели. Голяма част от наемателите, работещи в огромни компании, напуснаха квартирите си, защото не им беше належащо да участват физически в офисите си и надлежно взеха решение, че няма смисъл да заплащат наем в София в случай, че може да работят от родния си дом.

Това докара до едно пренасищане на предлагането на жилища чартърен, което се съчета с интервал, в който интензивността от страна на наемателите беше минимална и никой, който не изпитваше сериозна потребност от търсене на ново жилище, не се впускаше в сходен вид договорка.

От друга страна, огромна част от наемодателите, в устрема си да задържат наемателите си, направиха жест към тях и понижиха наема за избран интервал от време - било то до края на изключителното състояние или за 1-3 месеца.

След първичния интервал на акомодация с новата действителност, главните промени на пазара на наеми в София са следните:

Наблюдава се по-засилено предложение на парцели от същия интервал през 2019 година спрямо търсенето. Това надлежно дава дребна преднина на наемателите, които в последните години безусловно нямаха избор от повече от 2-3 жилището, отговарящи на техните критерии. Голяма част от хората смятаха, че цените ще паднат заради по-голямото предложение, само че след изработен разбор на действително подписаните покупко-продажби за второ и трето тримесечие на 2019 и второ и трето тримесечие на 2020 година цифрите демонстрират следното:
Средният наем на едностайни жилища в столицата през второ и трето тримесечие на 2019 година е бил 545лв, до момента в който за същия интервал през 2020 година той се понижа до 520лв Ситуацията при двустайните жилища е изненадващо по-различна - през 2019 година междинният наем е бил 658 лева до момента в който през 2020 година той се повишава до 665 лева При тристайните жилища не се следи огромна разлика - междинният наем през 2019 година е бил 830 лева, до момента в който сега е 820лв.
Наблюдава се разлика в вида жилища, желани от наемателите - до момента в който през 2019 година най-търсените жилища бяха едностайните, то през 2020 година тристайните заемат по-висока позиция от тях.

Относно регионите също се следи леко разбъркване - през 2019 година класацията водят източните региони, сега те отстъпват първото място на южните - огромен фактор за това е стартирането на третият лъч на метрото - " Хаджи Димитър " - " Красно село ". Забелязва се и възходящ интерес от стана на наемателите към региони като Хаджи Димитър и Сухата река, тъкмо заради тази причина.

Най-голям удар поеха бизнес парцелите - макар че част от огромните компании пазят своите офис площи, даже и да не ги употребяват, има доста по-малки бизнеси, които или фрапантно понижиха площта на офисите, или минаха напълно на работа от у дома.

Забелязва се и разлика в цените на парцелите в другите сегменти - до момента в който през предишните години всеки парцел можеше да откри своя наемател без изключително значение в какво положение е, защото търсещите просто нямаха избор, сега остават заети единствено жилища, които са обзаведени с мебели и техника междинен или над междинния клас. Наемателите търсят функционалност и деловитост.

В умозаключение можем да кажем, че упованията на огромна част от хората останаха неосъществени, като се изключи първичния интервал на " боязън от непознатото ", пазарът на наеми си остана деен като даже в някои сегменти се следи растеж.

Основният съвет, който можем да дадем на всеки, който търси да наеме или отдава парцел сега е, че и двете страни би трябвало да се преценяват с измененията. Пазарът в никакъв случай не стои на едно и също равнище. Винаги има растежи и спадове и всеки един състезател, който желае да взе участие на него би трябвало да бъде квалифициран и за двата стадия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР