Една от най-обичаните български актриси Татяна Лолова почина в понеделник

...
Една от най-обичаните български актриси Татяна Лолова почина в понеделник
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Татяна Лолова – безкрайният спектакъл

Една от най-обичаните български актриси Татяна Лолова умря в понеделник – 22 март, на 87-годишна възраст.

Никога българският „ Facebook “ не е бил толкоз ухилен и печален, написаха консуматори.

Любовта към актрисата продължава и след нейната гибел, тъй като тя оставя функции и записи, които ще припомнят за многоликия ѝ гений.

Месец преди да постъпи в болница, Татяна Лолова приключи последната си ария „ Любовта “, дует с Орлин Горанов. Песента е част от плана „ Пеещи актьори “. В края на 2020 година снима и последната си роля в сериала „ Порталът “ на режисьора Илиян Джевелеков. Премиерата е през месец май.

„ Нейната слънчева и вулканична сила постоянно ми е правила усещане “, споделя Илиян Джевелеков. Той основава особено за нея ролята на хазяйката.

Актрисата Койна Русева я дефинира като „ едно усмихнато торнадо “. Двете си партнират във кино лентата „ Лили рибката “ на режисьора Ясен Григоров.

„ Дива! Някаква суперзвезда, която принадлежи на всички “, е безапелационен последният ѝ кино сътрудник Велислав Павлов.

„ Винаги съм гледал от отдалеченост към госпожа Лолова, само че съм имал възприятието, че сме доста близки без да се познаваме “, споделя артистът Орлин Горанов.

Режисьорът Илиян Джевелеков съжалява, че през годините Татяна Лолова се е снимала в малко основни функции в киното. Според него тя има ослепителен трагичен гений, който не е употребен задоволително. Затова в „ Порталът “ ѝ поверява комплицирана трагична роля.

В последните месеци от живота си Татяна Лолова гледа доста телевизия, споделя продуцентът Игор Марковски. „ Тя се радва на хората. Това, в случай че не е любов, не знам какво е. Любов, обич, обич! Това е Татяна Лолова! “. Марковски ѝ се обажда един ден с предложение да запише песента „ Кутийка за мемоари “ по текст на Мария Касимова-Моасе и музика на Момчил Колев. Лолова има единствено един въпрос: ще се снима ли клип. След уверението, че тя ще взе участие в този клип, актрисата се обръща към продуцента: „ Аз не наподобявам доста добре! “

„ Това беше единственото нещо, което тя сподели за себе си. През останалото време се интересуваше от всички останали, от екипа “, споделя Марковски.

„ Аз като се покланям, доктор ми е споделил, че някой ден ще остана по този начин, както се покланям, тъй като аз се привеждам с прави колене и допирам с пръсти земята, с цел да се види какъв брой съм гъвкава “, разкрива Татяна Лолова.

„ Тя постоянно беше усмихната. Работата е другият неин живот. И тя го правеше с огромна обич. Любов е думата, която изяснява нейното наличие изобщо. Тя обичаше работата си. Обичаше сътрудниците си. Аз виждах по какъв начин тя ме обича, до момента в който работим дружно. Това е грубо. Уча се от нея! “, споделя Койна Русева.

Последната ария

„ Много се веселя, че тъкмо мен избраха за дует с Орлин “, признава Лолова. Горанов не може да не помни шегите ѝ по време на подготовките.

„ Много се веселя, че вземам участие в този план. Зарадвайте се и вие. Като ви питат за какво сте толкоз радостни, отговорете: слушахме една артистка, която пропя в един план! “, споделя Лолова.

Игор Марковски споделя, че първият запис на песента не се е получила. Лолова била изтощена и имала хрип в гласа. Върнали се в студиото през февруари. Орлин Горанов бил като неин преподавател. Държал я за ръка и като диригент я направлявал по какъв начин да я извърши. В клипа към песента „ Любовта “ по музика на Доно Цветков и текст на Станислав Пенев актрисата трябвало да играе достолепна аристократична дама, а Орлин Горанов нейния иконом. Всичко било готово. Марковски намира лъскава скъпа кола, в която икономът вози госпожата, красива къща, в която се развива част от действието. Снимките са планувани за 7 март, само че Татяна Лолова постъпва в болница на 6 март с диагноза COVID-19.

„ Минаха няколко дни. Започнахме да се чуваме. И Лолова сподели: Минах! Не е толкоз ужасно. Значи излизам и снимаме. Казвам й: Татяна, няколко дни да си починете, да се възстановите. А тя: Какво ще се възвръщам! За по кое време? “, спомня си Марковски.

Последната роля

Още при запознаването си с режисьора Илиян Джевелеков на фестивала „ Златна роза “ във Варна преди 5 години, Лолова му споделя: „ Отсега нататък, без значение какво правиш – дали е игрален филм, дали е сериал, аз в случай че не вземам участие зачертавам вашия номер. Разбира се, тя го прави това с доста самоирония “, споделя Джевелеков. Според него последната й роля е друга от това, в което сме я гледали досега в киното. „ Ще остане един документ за една огромна актриса в последните си дни какво равнище е била. Мен това в действителност ме боли доста, тъй като тя можеше да даде още доста на киното и театъра “.

Партньорът й в „ Порталът “ артистът Велислав Павлов прибавя: „ Тя поддържа връзка с доста огромен интензитет и дава. И то човек като дава толкоз доста би трябвало и да получи някак си. “

„ Това е тъгата на нашето изкуство. Радваш му се и със спускането на завесата, в случай че има завеса, в случай че не със затварянето на осветлението, публиката си отива и нещото е умряло. Няма го! То е било в мига “, безапелационна е Татяна Лолова.

„ Не може да се приказва за партньорство с нея. С Татяна Лолова си семейство. Никакъв късмет … “, споделя Игор Марковски.

Вижте повече във видеото!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР