Една от най-колоритните фигури в политиката - Жорж Ганчев, днес

...
Една от най-колоритните фигури в политиката - Жорж Ганчев, днес
Коментари Харесай

In memoriam: Последното интервю на Жорж Ганчев: Минах през 9-те кръга на ада, но ето ме пак!

Една от най-колоритните фигури в политиката - Жорж Ганчев, през днешния ден щеше да чества рожден ден. Шпагата, както го назоваха мнозина, е роден на 29 август 1939 година Малцина политици могат да се похвалят с цветна биография като неговата. През 60-те е бежанец в чужбина. Завършва Британската академия по фехтовка и Театралния институт в Холивуд, Калифорния. През 70-те и 80-те е режисьор, сценарист в театъра, продуцент в киното и театъра на Англия и Съединени американски щати. Автор е на сюжети и пиеси в Холивуд. Заедно с това през 1970 и 1974 година е международен първенец по фехтовка при експертите. В родната политика влиза след 10 ноември 1989 година Ганчев е сред  основателите на Съюз на демократичните сили е, а по-късно  ръководител на Българския бизнесблок. Три пъти е претендент за президент. За жал, през юли получи солиден инфаркт, от който се опита да се възвърне, само че малко преди да навърши 80, на 19.08.2019-а година Ганчев си отиде.Вижте и последното изявление на Жорж Ганчев пред Lupa.bg. 

- Здравейте, господин Ганчев. Изтече година от сериозното здравословно тестване, през което минахте. Сега звучите бодро.  

- Вървя, разтъпквам се. Държа фронта. Минах през доста неприятности, през 9-те кръга на пъкъла, само че ето ме още веднъж налице. Получих голям сърдечен удар, след това ме удари в краката. Тази вода, която се събира в крайниците би трябвало да се махне, с цел да работи сърцето обикновено.

- Но имате сили и въодушевление да се смеете, това е значимото.

- Да, очевидно чичо Господ си е приключил работата. Лекува ме и моята прелестна градина във Владая. Е, не вървя чак толкоз доста, колкото преди, само че каквото мога - върша. Това е природата, която ме подклажда за живот и ми дава сили. Записвам си предаването и не съм спирал да го повеждам и в най-трудните интервали. Но, знаете ли, най-важният миг е да бъдеш потребен.

- Нали приятелите не са ви не запомнили?

- Зависи кои и какъв брой. Ако приказваме за учениците ми от Съединени американски щати и Лондон - да, всичките са изрядни. Обаждат ми се. Ако приказваме за дъщерите ми- да, и те са изрядни. Внуците малко по-малко, само че ето - най-малкият беше тук допреди няколко дни. Той е на 21 години и живее в Лондон. Животът продължава.

-Ходите ли постоянно на доктор, на процедури?

-Ходя несъмнено, постоянно съм на разтривки. С Божия помощ, осъществявам едно знамение. Човек обаче не би трябвало да се прави на безконечен.

- Половинката ви Шуши ли е най-голямата ви поддръжка в сложните дни?

- Всеки ме поддържа по малко и то се събира.

- А политиката - надживяхте ли я, или още ви вълнува. Имате ли прелъщение да се завърнете?

-С Борислав Цеков си поговорихме по тия въпроси, той е доста мъдро момче. Иначе е ясно накъде вървят нещата- ето, преди няколко дни слушах през нощта по CNN по какъв начин плюха 40 минути по Путин.

-Следите събитията, продължавате да сте активен…

-Разбира се. Както споделих, значимото е да бъдеш потребен, даже с най-малкото нещо. Много и всевъзможни хора ми пишат, аз им давам отговор. Трябва да се почитат всички възрасти. Аз оценявам всяко предпочитание за връзка, тъй като тия хейтърски електронни машинки убиха всякаква опция хората да приказват лице в лице. Сега приказват на шапката си. Имайте поради, че разговорът е изграждан с доста старание стотици години, с цел да стане значителен. Жалко ми е. Всичко се трансформира в един огромен пазар.  

- Г-н Ганчев, някакви диети спазвате ли?

- Аз месо съвсем не хапвам, похапвам супички. Въобще храня се по-малко, употребявам здравословни храни и виждам да не усложнявам нещата.

- Вие имате прочувствен темперамент.  И в този момент, след инфаркта ли продължавате по този начин да се палите и ядосвате?

- Да се нервирам чак…Не мога да се нервирам на неща, които са непоправими. Ние бяхме един единен народ и никой не може да излъже Жорж Ганчев, че нищо не сме правили през годините на режима на Тодор Живков. Само че аз не съм работил за него, нито за екипите му. Само установявам, че аз съм бил в Америка по това време. Но като проучва човек, вижда, че ние тръгнахме доста обратно. А на младежите би трябвало да се даде доста, да имат самочувствие. Да схванат, че са едни от най-красивите хора в света.

Да се подсети за българската история с великите ни персони, с които цяла Америка не може да се съпоставя с качеството на героизма. Ние сме дали толкоз доста на Русия, само че пък започваме лека бавно да си го връщаме. Дадохме им писмеността, православието, 25-те начални книги за целомъдрието на религиозната доктрина, която е доста надалеч от католиците, които споделят: „ Бог ме делегира на земята, аз съм началото и края. ” Това споделя папата. А Мартин Лутер му споделя: „ Гледай си работата ” и не могат да го намерят да го изгорят.

Смешна порода сме човешкият жанр и би трябвало да внимаваме, по простата причина, че може да създадем такива чудовища, които ще ни довършат. Погледнете IT технологиите и всичките тия неща към тях. Тъжно е, като ги погледнеш с тоя възторг. (смее се) 19 и 20 век дадоха доста на планетата, а в този момент се замръчкват с всякакви опити, които да ни припомнят за хората - чудаци.

- Съжалявате ли, че напуснахте Америка и се върнахте в България?

- Аз съм 30 години в България, в най-съзнателното нещо на тоя свят, което е вътре в мен. През тия десетилетия не съм карал скъпа кола, не съм ходил в скъпи заведения за хранене, не съм давал неприятен образец, тъй като човек би трябвало да прави основно положителни неща. Много съм удовлетворен от моето държание, и доста малко се интересувам какво мислят Атанас и Спас.

- Не си ли мислите да възстановите вашата партия Български бизнес блок, да изберете един младеж за водач да я възроди?

-Моята партия огромна част от българите разрешиха да я разбият. Това значи, че междинната класа сподели „ гуд бай ”, направиха го безусловно по ноти. Когато това стане, няма смисъл човек да се блъска за 50-ти път, тъй като става прост и неговата идея става банална. Но мога да ви кажа, че стигнах до епохалното изобретение - 1 % от имат всичките богатства на света.

- Ще ходите ли на море тази година?

- Не, Съмнявам се. Тук при мен, във Владая си е една приказка и това ми е задоволително. Построих къща тук, където блееха единствено овце. Сега е прелестно място. Имам доста други места за отмора, които са мои. Но ще стартира едно по едно да ги продавам, тъй като не ми трябват. Имам парцел в родния Пловдив, в Резово.

-Защо да ги продавате, няма ли да ги оставате за децата?

- Не, децата ми не се интересуват от тези неща. Те имат различен естетически порядък. 

Желая ви благополучие и лятото да ви е прелестно. Благодарете на Бога, че сте тук и сте живи, в една страна, която можеше да се гордее със себе си и съгласно мен, това ще стане рано или късно.

    
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР