Една от най-големите загадки, свързани с метеорологията, е на път

...
Една от най-големите загадки, свързани с метеорологията, е на път
Коментари Харесай

Разкрита е тайната на най-голямата буря в историята на света

Една от най-големите загадки, свързани с метеорологията, е на път да бъде решена. Тя е за бурята, която блъснала преди 350 година голяма част от континента, почти цяла Северозападна Европа, продължила само 15 минути, само че силата и интензитета й били големи. Последиците от тази стихия са забележими в някои градове даже и през днешния ден, примерно в холандския Утрехт. Ново научно проучване дава пояснение за аргументите, които довели до това неповторимо събитие. 

Сряда, 1 август 1674 година, бил обикновен топъл и мокър ден в Северозападна Европа. Към края на деня небето било цялостно с облаци, което не е извънредно за парещ летен ден по тези ширини. Започнала гръмотевична буря, която бързо се засилила. Около 18 часа небето сякаш се спуснало със страшна мощ върху земята, оставяйки след себе си пустиня.

В Брюксел паднал град като мрамор, доста дървета били изкоренени, даже елементи от къщи летели из въздуха. В Страсбург падналият град бил  " с размерите на главата на бебе ", пишат тогавашните вестници. Холандският търговец Гарет Йенс Кох след ужасната буря написал ария, в която се разказва по какъв начин корабите в Амстердам са " изхвърлени от водата и са летели няколко метра във въздуха ". Кох приказва и за фермери, които след бурята не можели да разпознаят своите ниви. Утрехт потърпевш най-тежко и следствията са забележими през днешния ден. Бурята блъснала катедралата и оставила голяма дупка в централния корпус. Много други църкви в Утрехт били непоправимо унищожени, те останали без камбанарии, а камбаните дори не били открити в руините.

Свидетели на бурята показали две странни неща - първо, късото й времетраене. И второ - на една улица сградите били разрушени, а на прилежащата - останали непокътнати. Затова метеоролозите през 80-те години стигнали до заключението, че вредите в Утрехт са резултат от торнадо, което бързо може да „ почисти региона ” и да остави след себе си локализирана диря от заличаване. Но през днешния ден учените имат по-добро пояснение за тази загадъчна стихия. Торнадото може да изясни разрушенията в един град, само че не и погрома в необятния регион на Северозападна Европа.
Те считат, че бурята е от типа bow echo. Този термин е относително нов в метеорологията, изразът е употребен за първи път преди 40 години и е обвързван с по-широкото потребление на метеорологични радари. Става дума за бури, които могат да бъдат дълги до няколкостотин километра. Те минават през зоната в границите на няколко часа и са свързани със мощни и локализирани ветрове, които се спускат към земята с висока скорост и не престават да се движат паралелно на повърхността на земята.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР