Една от най-големите търговски вериги в Европа - холандската SPAR

...
Една от най-големите търговски вериги в Европа - холандската SPAR
Коментари Харесай

Европейска търговска верига с 16 000 магазина стъпва в Сърбия

Една от най-големите търговски вериги в Европа - холандската SPAR ще отвори свои магазини в Сърбия. Компанията интензивно изследва пазара в западната ни съседка, като проектите й за разширение там ще станат ясни в обозримо бъдеще.

" Да, SPAR има проекти за Сърбия ", удостовери Бощян Брантуша, управител планове в SPAR Хърватия пред сръбската медия B92.

Търговската верига към този момент стабилизира бизнеса си в Хърватия, където закупи десетки магазини на Billa и единствено в границите на 2 години усили обектите си до 100.

 Сърбия е новият магнит за вложения на Балканите
Сърбия е новият магнит за вложения на Балканите

Страната притегля стотици милиони, oтваря хиляди нови работни места

Развитието й не бе спряно даже от абсурда и последвалия банкрут на най-големия състезател в търговията на дребно в страната - Agrokor . " Като компания, която работи добре в региона на недвижимите парцели и търговията на дребно, ние търсим опция да възползваме от това ", съобщи Брантуша.

Сега SPAR е твърдо решена да стъпи и в Сърбия. Все още не е ясно дали тя счита да купи и ребрандира към този момент подготвени магазини или ще построи лични от нулата, като тактиката й зависи от обстановката на пазара.

SPAR е една от водещите вериги за хранителни магазини в света, с близо 16 000 търговски обекта в 48 страни на 4 континента. Освен че участва в съвсем цяла Европа, тя има филиали в страни като Австралия, Русия, Китай, Индия, Южна Африка, Нигерия, Саудитска Арабия и така нататък

 SPAR има магазини по целия свят
Източник:

SPAR има магазини по целия свят

Това е най-голямата верига супермаркети в Австрия с над 1000 търговски обекта. Освен това има над 500 магазина в Италия и към 280 в Словения, Унгария, Чехия и към този момент 100 в Хърватия. SPAR има обекти даже в Албания. Веригата има над 350 000 чиновници.

Холандската компания вижда капацитет за развиване на Западните Балкани. В търговията на дребно има място за огромни играчи като Lidl, който би трябвало да отвори първите си магазини в Сърбия до края на годината.

 Kaufland и Lidl стъпват на сръбския пазар
Kaufland и Lidl стъпват на сръбския пазар

Собственикът на веригите основава районно дъщерно сдружение в страната като първа крачка към агресия

" Запознат съм със обстановката в Словения, където прекарах 25 години и беше същото като тук (в Сърбия, б.р.). Една по една започнаха да идват огромни вериги за търговия на дребно. Има място, само че поради конкуренцията концепцията е да имаме по-добри връзки с клиентите ", изясни Брантуша.

Той поддържа схващането, че огромните търговски вериги значат и по-ниски цени. " По-ниски цени, по-добро обслужване, по-добро отношение към клиентите - икономическа модернизация на самата търговия на дребно. В Словения това беше въведено от Lidl и други. Това в допълнение се отразява на Хърватия и евентуално ще се отрази и на сръбския пазар ", изясни мениджърът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР