Една от най-големите работодателски организации у нас - Асоциацията на

...
Една от най-големите работодателски организации у нас - Асоциацията на
Коментари Харесай

Васил Велев: Проектобюджет 2022 - предизборен и вещае голяма инфлация

Една от най-големите работодателски организации у нас - Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) съзира редица рискове в , който следва да влезе в действие от първи април.

Това съобщи в изявление за News.bg ръководителят на АИКБ Васил Велев .

" Асоциацията на индустриалния капитал в България, с редица условности и рекомендации, поддържа проектобюджета за 2022 година Не подкрепихме бюджета на Държавното публично обезпечаване и подкрепихме този на Здравната каса. Но не поддържаме средносрочната бюджетна прогноза , тъй като считаме, че тя ни отдалечава от Еврозоната и внася огромни опасности в развиването ни и не прави предстоящите промени ", сериозен бе Велев.

8,2 милиарда лв. са плануваните вложения, които има упоритости да направи страната, като това е доста нарастване спрямо предишни години. Бизнесът обаче е песимистичен - " Няма подготвеност на тяхното осъществяване и с огромна степен на убеденост може да се твърди, че те няма да бъдат осъществени в доста огромна степен ", предвижда ръководителят на АИКБ.
 И синдикати, и работодатели със забележки по проектобюджета на Василев
И синдикати, и работодатели със забележки по проектобюджета на Василев

Проектът ще бъде импортиран с минимална заплата 710 лв. и оптимален застрахователен приход от 3400 лв.

Именно заради тези и други аргументи от работодателската организация приканват рецензиите на бизнеса да бъдат съответно адресирани в предстоящата актуализация на (все още не съществуващия) бюджет, за която анонсира финансист номер едно Асен Василев. Още повече, че от АИКБ предвиждат инфлацията да надвиши с един процентен пункт формалната планирана такава, която е 5,6% за актуалната 2022 г . За това способства и увеличената задлъжнялост на страната, която съставлява сериозен инфлационен риск, счита Велев. " Бюджетът наподобява повече на избирателен, великодушен, с цел да се хареса на всички, в сравнение с следизборен и новаторски . "

От АИКБ реагират с отвращение на думите на финансовия министър по време на онлайн " тристранката " в петък, че от пазара би трябвало да се извадят " некомпетентни и некадърни работодатели ", които плащали минимална работна заплата. Думите на вицепремиера бяха оповестени обществено от синдикалиста Ваня Григорова, като провокираха сериозна ответна реакция, както и публично изразена позиция от всички работодателски организации.
 Бизнесът е афектиран на Асен Василев и желае опрощение
Бизнесът е афектиран на Асен Василев и желае опрощение

Работодателите са наранени от изявление на Василев на вчерашното съвещание на НСТС

" Постигнахме единодушие, че най-некадърният шеф е страната . И би трябвало да работим дружно, с цел да стане той по-малко несръчен. Относно ниските хонорари в някой браншове, то те са факт - има към 10 стопански браншове, в които междинния застрахователен приход би бил по-нисък от препоръчаната минимална работна заплата плюс 10-те % за клас прослужено време. Въпросът е какво е по-добре са самите хора - дали с почтен труд да изкарват прехраната си, да работят и да получават толкоз, колкото заработват, в случай че някой им забрани да работят и да заработват по-малко от това, което страната е споделила, че е минимума. И те вместо да работят, да преминат на обществени помощи, а откакто свършат обществените помощи - на обири ", уточни ръководителят на АИКБ. И повтори позицията, която работодателската асоциация отстоява от години - минималната заплата да бъде образувана на секторен принцип, а не на общонационално равнище, тъй като това създавало риск от всеобща безработица в по-бедните райони на страната . Получава се, акцентира Велев, и различен нонсенс - хора на обществени помощи могат да взимат повече средства от страната, в сравнение с в случай че работят .

Според Васил Велев има действителни ограничения, които могат да бъдат подхванати, с цел да бъде парирана инфлацията. " Можем да свалим цените на електрическата енергия покрай предкризисните. Нашият микс е подобен, че дребна част - към 7%, е подвластна от цената на природния газ. И даже в този момент, когато Европейската комисия дава набор от принадлежности за компенсиране на високите цени, ние имаме чудесната опция енергетиката да печели както в никакъв случай до момента посредством експорт , а локалните консуматори да бъдат обезщетени с част от тази изключителна облага ".
 74% от компаниите не възнамеряват, работят единствено по остарели поръчки
74% от компаниите не възнамеряват, работят единствено по остарели поръчки

Едва 3% се усещат насърчени да влагат във ВЕИ за лични потребности

Вижте повече за настояванията на бизнеса във видеото.

Очаквайте и изявление с представителя на синдиката КТ " Подкрепа " Ваня Григорова в сряда, 2 февруари.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР