Една от най-големите личности на прогресив рока е и човек

...
Една от най-големите личности на прогресив рока е и човек
Коментари Харесай

Музикални хроники: Питър Гейбриъл трябваше да зареже Genesis, за да създаде една от най-легендарните песни на 80-те

Една от най-големите персони на прогресив рока е и човек с толкоз необятен музикален диапазон, че е мъчно да бъдат обхванати всичките му разклонения.

Той обаче напуща Genesis още през 1975-а, с цел да бъде завещан на вокалите от добре известния Фил Колинс.

Впоследствие Гейбриъл подхваща сполучлива солова кариера, в която изследва разнородни течения в музиката, с цел да стигне до най-успешното си издание – албума So от 1986 година

Макар че музикантът постоянно е определян на първо място като истинския артист на Genesis, множеството хора най-вероятно са го срещнали за пръв път във видеото към безконечния му шлагер Sledgehammer от въпросния албум So. Песента е нещо много друго от музиката на Genesis и придава класа на съществено разрастващия се по това време канал MTV, стигайки до едно ново потомство слушатели.

На първо място, приказваме за в действителност именита ария и видео, които печелят на Гейбриъл рекордните 9 статуетки на премиите на MTV през 1987-а. Отчет от 2011-та пък показва Sledgehammer като клипа, пускан най-вече пъти в историята на MTV.

Хитът е доказателство за развиването на Гейбриъл като композитор и актьор, сложил си за цел да избяга от сътвореното с Genesis и да си проправи собствен личен, друг път. Откакто се отделя от бандата, британецът стартира да вкарва детайли от уърлд музиката в своите песни, да прибавя обичайни африкански и азиатски ритми, както и да се трансформира във все по-голяма звезда в интернационален проект.

Дори през 80-те, когато в известната музика мощно навлизат дръм машините, Питър Гейбриъл избира да се придържа към обичайните принадлежности и по тази причина в Sledgehammer ще чуете богата брас секция, същински барабани и никакви дръм машини.

Гейбриъл и музикалният продуцент Даниъл Ланоа осъзнават комерсиалния капацитет на песента и редуцират двойно нейното времетраене –  а артистът прави метафорите в текста по-елегантни, с цел да не откаже консервативните радиоводещи да я пускат.

Няма подозрение, че в шлагера се пее за секс, въпреки и по предостатъчно завоалиран метод. Гейбриъл е решен да разбие някои табута, тъй като усеща, че е време хората да заговорят по-смело за прекарванията си в спалнята. „ Понякога сексът може да смъкна преградите, когато другите форми на връзка не работят добре “, отбелязва той.

В лириките, с изключение на ковашкият чук от заглавието, са упоменати „ влакчета “, „ блъскащи се колички “, „ клетка за плодове “ и „ медоносна пчела “, а действителната тема става все по-очевидна с напредването на песента. Гейбриъл към този момент е пял за мастурбацията в Counting Out Time, тъй че това не е напълно нова територия за него – просто този път осъществя концепцията в неустоимо танцувален диско фънк жанр.

Но с изключение на всичко друго, песента съдържа и една откровена връзка с Genesis в лицето на флейтата, която зазвучава в паузата от вокали на Гейбриъл. Неговата превзетост стига до такава степен той от време на време да се самонаранява на сцената – само че когато идват 80-те и видеоклиповете към песните набират скорост, към този момент е нужна различен вид превзетост.

Питър Гейбриъл е не по-малко упорит на тематика образно показване, само че видеата му дават опция да бъде автентичен по нов метод. Музикантът така и така е изтощен от сравненията сред соловото му творчество и Genesis, както и от обвиняванията, че по някакъв метод копира някогашната си тайфа.

Затова за Sledgehammer Гейбриъл търси нещо изключително новаторско и самоуверено. То бива основано от Aardman Animations под формата на хибридна арт форма, комбинираща пикселизация и стоп моушън анимация.

Цялото премеждие изцяло си заслужава, тъй като видеото става именито, само че още до момента в който го прави, музикантът си споделя, че не желае повече да прави такова нещо, а и надали някой различен би си го предизвикал. Песента и видеото се трансформират в емблематични издания за осемдесетарската музика и надали е маловажно, че удрят в земята даже самите Genesis.

Макар че Питър Гейбриъл резервира положителни връзки с групата, когато напуща, евентуално са му доставили наслаждение достиженията на Sledgehammer, съвпаднали с издаването на 13-тия албум на Genesis, наименуван Invisible Touch.

“Наскоро прочетох, че Питър Гейбриъл ни е съборил от първото място в класациите със Sledgehammer ”, отбелязва Фил Колинс много по-късно. „ По това време не бяхме наясно с това.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР