Една от най-големите български общности зад граница е в Испания.

...
Една от най-големите български общности зад граница е в Испания.
Коментари Харесай

Президентът Радев се срещна с българската общност в Испания


Една от най-големите български общности зад граница е в Испания. Изградените над 50 български асоциации, както и 52 български неделни учебни заведения в страната са доказателство за неразривната връзка на българската общественост с родината. Това съобщи президентът в словото си пред представителите на българската общественост в Испания.

Срещата в границите на формалната визата на президента в страната се състоя в посолството на България в Мадрид. В диалога участваха българи от разнообразни краища на Испания, където по публични данни от предходната година живеят над 200 хиляди българи.

Причината за моето посещаване и срещите ми с крал Фелипе VI, премиера Педро Санчес и ръководителя на Конгреса на депутатите Меричел Батет сте вие, акцентира и означи, че държавните ръководители на страната имат " извънредно високо мнение " за българската общественост, която е доста добре интегрирана.



Знам, че ориста на емигранта не е лека, уточни и акцентира, че представителите на българската общественост в Испания имат цялостната поддръжка на българската страна. Испания е страната с най-вече български неделни учебни заведения и президентът регистрира нуждата от назначението в българското посолство на консултант по образованието - сфера, която е предпочитана за доста от пристигналите българи.

Държавният глава благодари на българската общественост за напъните за съхраняването на националната ни просвета и еднаквост. 



Присъстващите повдигнаха редица въпроси, в това число за основаването в Мадрид на български културен институт, който да носи името на Иван Вазов. Президентът изрече своята поддръжка за самодейността и означи, че този институт би могъл да извършва и редица други функционалности, в това число да оказва помощ административно на представители на българската общественост в Испания.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР