Една от най-дерите грабливи птици се завърна в област Велико

...
Една от най-дерите грабливи птици се завърна в област Велико
Коментари Харесай

Една от най-едрите птици се завърна в област Велико Търново. 13 години по-късно

Една от най-дерите грабливи птици се завърна в област Велико Търново след 13 години. Два екземпляна от типа „ морски орел “ са избрали за местообитание водите във великотърновско. Това излиза наяве от резултатите от 47-ото среднозимно броене на водолюбивите крилати в България. В него са се присъединили специалисти на Регионалната ревизия по околната среда и водите, членове на Българското сдружение за отбрана на птиците и авджии от Националното ловно-рибарско съдружие.

Участниците в преброяването са провели наблюдения на язовирите „ Александър Стамболийски ” и „ Йовковци ”, по река Росица в сектора село Горско Косово – пътя Русе – Велико Търново, река Янтра, в землищата на Куцина и Самоводене и рибарници Хаджидимитрово.

Морският орел е измежду най-едрите дневни грабливи птици в страната. Представителите на този тип се отличават с необятни и дълги крила, къса опашка и дълъг врат. Възрастните са с кафяво оперение, светла глава и бяла опашка. Младите са тъмнокафяви. В България гнезди главно по дунавските острови. Срещат се по Черноморското крайбрежие, Бургаските езера, долините на реките Тунджа и Арда, както и към някои
по-големи язовири във вътрешността:
„ Жребчево “, „ Пясъчник “, „ Цонево “, „ Овчарица “, „ Розов бунар “, „ Тракиец “, „ Студен бунар “, „ Ивайловград “ и „ Копринка “.

От преброяването излиза наяве още, че от всички посетени водоеми са открити общо 1817 индивида от 19 типа водолюбиви птици, оповестява borbabg.com. Орнитолозите настояват, че числеността на крилатите понижава. Тя е по-ниска от присъщия за района порядък. Обясняват това с нетипичните за сезона високи температури.
Спад в числеността по отношение на предишни години
е регистриран при типовете зеленоглава патица – 1135 бр., дребен гмурец – 85 бр., а доста по-ниска – при лиска – 43 бр., и огромен гмурец – едвам 4 екземпляра. Повишаване на числеността има при огромна бяла чапла – 95 бр., фиш – 65 бр., глух лебед – 45 бр., и сива чапла – 63 бр.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР