Една от най-честите инфекции сега е ротавирусът. Това е много

...
Една от най-честите инфекции сега е ротавирусът. Това е много
Коментари Харесай

Как да се спасим от ротавирусна инфекция: методи за предаване и превенция

Една от най-честите инфекции в този момент е ротавирусът. Това е доста заразна болест, излъчена посредством мръсни ръце и въздушни капчици.

Патологията протича мъчно, с висока температура. Особено съществено могат да пострадат дребните деца, защото те се смятат за най-уязвимите към ротавируса. Имунитетът към това заболяване продължава единствено за известно време, тъй че мнозина се чудят по какъв начин да не получат ротавирусна зараза.

Oсобености на болестта

До средата на 20-ти век най-честите чревни болести са салмонелоза, дизентерия, холера. Но с появяването на антибиотици, тези болести са победени. Сега огромната заплаха е вирусна зараза. През 40-те години, ротавирусът е бил открит, който името му идва заради сходството във формата с колелото. Той е мощно инфектиран и резистентен на разнообразни въздействия. Той предизвиква заболяване, което също се назовава чревен грип. Това е най-честата причина за диария с тресчица при деца.

Ротавирусната зараза се среща във всички страни по света, вирусът може да оцелее дълго време във външната среда, изключително тук-там с висока плътност на популацията. Ето за какво, няма сезонен темперамент освен това заболяване, за разлика от нормалния грип. Особеността на това заболяване е и в това, че откакто човек го е преболедувал, имунитетът му продължава единствено няколко месеца, след което може още веднъж да се болести.

Симптоми на болестта

Ротавирусната зараза е най-често срещана при деца. Заболяването стартира с повишение на температурата, от време на време до 40 °. Детето стартира тежко повръщане, диария. Ходенето до тоалетната е доста постоянно, а изпражненията са воднисти и пенливи. След това се усилва образуването на газ, появяват се болки в корема. Поради тези признаци, болестта постоянно се бърка с хранително отравяне. Ето за какво, някои пациенти даже не отиват при лекаря.

Но характерност на ротавирусна зараза е, че постоянно чревните прояви на заболяването са съпроводени от възпалено гърло, хрема, уязвимост. Затова заболяването се назовава чревен грип, защото е съпроводен от признаци на елементарна настинка. Освен това, диарията постоянно трае към седмица, а повръщането нормално понижава след 1-2 дни.

Опасност от зараза

Обикновено възрастните се оправят елементарно с ротавирусна зараза с уместно лекуване. В множеството случаи лекуването се случва в границите на една седмица, от време на време след няколко дни пациентът се усеща по-добре. Това се дължи на обстоятелството, че възрастните имат по-силен имунитет и по-висока киселинност на стомашния сок, което унищожава инфекцията.

Това заболяване е рисково за децата. А точно, на възраст до 5 години. Особено висок риск от зараза има при деца до една година, на тази възраст заболяването е изключително тежка. Дехидратацията се развива доста бързо, което може да докара до гибел. Следователно почти 30% от пациентите се нуждаят от хоспитализация.

За да се избегне рискът от дехидратация и други неприятни последици от заболяването, всички родители би трябвало да знаят по какъв начин да предпазят децата си от ротавирусна зараза. Ако детето към този момент е болно, е доста значимо да го лекувате вярно под управлението на доктор. Това ще помогне да се избегне увреждане на сърдечно-съдовата и пикочната система на пациента.

Също по този начин е значимо да се знае по какъв начин да не се болести с ротавирусна зараза бременна жена. Бъдещите майки би трябвало да се пробват да не посещават места с огромни тълпи от хора, а в случай че е належащо, да носят маска. В края на краищата, всяка инфекциозна болест може да бъде рискова за майката и бебето.

Как се предава ротавирусната зараза?

Всеки би трябвало да знае по какъв начин да не се болести от болен човек, защото това заболяване се появява по целия свят доста постоянно. Има няколко метода за предаване на вируса. Първо, той се предава по въздуха. Най-лесно е заразяването от болен човек. Той може повече да не се усеща зле, само че да е притежател на вируса. Човек остава вирусоносител за 2 седмици или повече след възобновяване.

Особеност на този вирус е, че може да оцелее дълго време във външната среда. Най-често зараза се следи в детските градини, лечебните заведения, спортните клубове, учебните заведения. Вирусът оцелява по дръжките на вратите, облеклата, играчките и други предмети от бита. Ако един член на фамилията е болен, доста е значимо да знаете по какъв начин да не получите ротавирусна зараза вкъщи. За да извършите това, спазвайте разпоредбите за хигиена и третирайте всички повърхности, с които пациентът е имал допир.

Друг метод за предаване на ротавирусна зараза е храната. Можете да се болестите посредством вода, храна, изключително млечни артикули. По този метод инфекцията постоянно се среща през лятото, когато човек гълтам вода от водоем като езеро, басейн и така нататък, до момента в който се къпе, употребява немити зеленчуци и плодове. Вирусът може да оцелее дълго време в хладилника или във водата от чешмата.

Как можете да се болестите?

Инфекцията с този вирус може да се появи на всички места. Децата и възрастните са най-много изложени на риск. Особено висок е рискът от заразяване тук-там с огромен брой хора: в спортни клубове, учебни заведения, лагери, лечебни заведения, детски градини, на фестивали. Също публични места като гари, търговски центрове и градски превоз. Ротавирусът е толкоз постоянен, че е мъчно даже да се измие с елементарен сапун.

Рискът от зараза е висок, тъй като вирусът се предава от болен, само че инфектираният към момента не усеща признаци. Първите 2-3 дни е инкубационен интервал, само че в този миг пациентът към този момент е инфектиран. Той също по този начин предава вируса в околната среда в границите на 1-2 месеца след възобновяване. Ето за какво, детето може да поддържа връзка с изцяло здрави деца и по-късно да се разболее.

Особено висок риск от зараза има вкъщи. Обикновено, в случай че един член на фамилията е болен, е доста мъчно останалите ще се предпазят от зараза. В този случай е изключително значимо да знаете по какъв начин да не се болестите с ротавирусна зараза

Много хора мислят, че знаят по какъв начин да не се заразят с ротавирусна зараза. Те съблюдават разпоредбите за персонална хигиена и не употребяват мръсна вода. Но специалистите споделят, че сходна предварителна защита има ниска успеваемост. В последна сметка, вирусът е доста твърдоглав. Затова се предлага да се пази против него благодарение на имунизация. В доста страни имунизацията против ротавирусна зараза е измежду наложителните.

Сега има две ваксини, които защищават от това заболяване. И двете се ползват перорално, тъй че няма потребност от инжекции. Това е изключително значимо за дребните деца. Тези ваксини се смятат за безвредни и се комбинират с други ваксини. Но би трябвало да се знае, че имунизацията също не е ефикасна след началото на болестта.

Основните правила за предварителна защита

За да разберете по какъв начин да не получите ротавирусна зараза, би трябвало да запомните някои характерни превантивни ограничения. Най-важното нещо, което би трябвало да знаете е, че болният човек би трябвало да бъде изолиран от здравите хора. Той не би трябвало да посещава учебно заведение или други институции, когато се появят първите признаци на болестта. Много е значимо да се каже на детето по какъв начин да не получи ротавирусна зараза в учебно заведение или детска градина.

Трябва да се знаят някои елементарни правила:

да не се пие вода от чешмата;

да не се яде с мръсни ръце,

децата да не слагат играчки в устата си;

двама души да не ядат от една и съща храна

да не се пие от една бутилка;

постоянно да се измиват ръцете преди хранене и след приложимост на тоалетната;

Не забравяйте да измиете ръцете си и откакто сте се прибрали у дома.

Как да убием вируса?

Ротавирусът е доста резистентен на разнообразни въздействия. Той не умира даже след повърхностна обработка с детергенти, съдържащи хлор разтвори или след заледяване. Само доста съсредоточени разтвори, алкохол и варене за повече от 10 минути могат да го убият. Ето за какво, тези, които желаят да научат по какъв начин да не получат ротавирусна зараза от пациент, би трябвало да имат това поради. Необходимо е да се перат на доста висока температура облеклата на инфектирано лице, да се обработват предметите, които то употребява, с алкохол или йодосъдържащи разтвори. Вирусът умира и при телесна температура от 38 °. Затова не се предлага пациентите неотложно да намаляват температурата. Но заплахата е, че децата по-трудно устоят на такова положение. Тяхната тресчица може да аргументи необратимо увреждане на клетките. Затова е належащо да се намали температурата при бебетата.

Като цяло, лекуването на ротавирусна зараза е за облекчение на признаците: коремна болежка, повръщане, диария и за попречване на дехидратация. Има единствено няколко характерни медикаменти, които могат да убият вирус: това са медикаменти, основани на интерферон. /Zdrave.to
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР