Една от най-честите болести в детска възраст е алергията и

...
Една от най-честите болести в детска възраст е алергията и
Коментари Харесай

4 популярни мита за алергиите

Една от най-честите заболявания в детска възраст е алергията и непоносимостта към някои храни. Като се стартира от млякото – първата храна на детето. Наред е същинските алергени обаче по инерция в тази група слагаме и храни, които не са алергизиращи.
Най-честите легенди развенчава имунологът доктор Олга Жоголева в книгата си „ Алергията и по какъв начин да живеем с нея. Наръчник за цялото семейство ”.

Мит №1. Червените плодове и зеленчуци алергизират

Това е един много остарял мит, който се радва на известност и до през днешния ден. Според този мит алените плодове, плодове, зеленчуци, риба (но по някаква причина не и месо), както и десертите, по-често причинят алергии, в сравнение с белите или зелените.

Как стоят нещата в действителност?
Дали един артикул съдържа алергени, се дефинира не от цвета, а от протеиновия му състав.
Най-честите алергени са мляко, яйца, пшеница, риба, ядки, соя, морски блага и фъстъци.
Възможността рибата да провокира алергии също не зависи от цвета ѝ - алергия към костур се развива толкоз постоянно, колкото и към сьомгата.

Този мит евентуално е обвързван с обстоятелството, че блестящо оцветените горски плодове могат да освободят хистамин и, в случай че се употребяват в остатък, могат да причинят алергичен обрив.
В същото време, за разлика от питателните алергии, такива реакции се развиват без директното присъединяване на имунната система и са подвластни от дозата. Просто яжте по-малко.

Мит №2. Цитрусите и шоколадът са отговорни за алергиите

В същата група дружно с цитрусите и шоколада, попадат овкусители и консерванти, които нормално обострят атопичния дерматит.

Как стоят нещата в действителност?
Всички изброени храни рядко провокират алергии като се изключи млечния шоколад, който може да аргументи признаци, поради алергия към млякото.
Млякото от своя страна е един от най-честите хранителни алергени, изключително за децата. Всички останали освобождават хистамин, като алените горски плодове и плодове. Обяснихме го в предходния мит.

Мит 3. Атопичният дерматит постоянно е алергично заболяване

Често, когато се появи атопичен дерматит, без значение от неговия ход и тежест, той се смята за демонстрация на хранителна алергия. И за лекуването му се предписва строга диета.

Как стоят нещата в действителност?
Атопичният дерматит е генетично заболяване, което визира кожата. Нейните защитни свойства са нарушени, което води до присъщ имунен отговор: податливост към атопия. Затова хората с атопичен дерматит могат да развият алергии. Въпреки това, алергията не е причина за атопичния дерматит, а по-скоро може да бъде нейно разследване или редом съществуващо положение.
Важно е да знаене, че единствено 30% от децата и доста дребен брой възрастни с атопичен дерматит имат алергии.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР