Една от най-благодатните държави за живот и работа в света

...
Една от най-благодатните държави за живот и работа в света
Коментари Харесай

Държава се нуждае от 200 000 работници

Една от най-благодатните страни за живот и работа в света Швеция се нуждае от 208 000 нови чиновници до 2025 година, с цел да може да поддържа високия стандарт на обществена политика, която води. Проблемът е, че в идващите 7 години единствено 207 000 служащи ще се причислят към работната мощ на страната, а е належащо техният брой да е двойно по-голям.

Проблемът пред шведската стопанска система е, че общественият и частен браншове се конкурират за едни и същи служащи. Именно тук е и основната роля на скандинавското държавно управление, което би трябвало да предложи решение по какъв начин да се компенсира бъдещият дефицит на служащи. Чувствителна остава и тематиката за имигрантите, след налагането на граничен надзор през 2015 година, когато стартира рецесията с бежанците.

Това, което би трябвало да направи Швеция, съгласно специалисти, е да форсира автоматизацията, да усили заетостта и да реформира обществената си политика. В противоположен случай няма да има задоволително хора, които да работят.

Повече мигранти или повече локално население са бъдещите служащи? На този въпрос е мъчно да се отговори. Плановете са през идващите 10 години популацията на Швеция да се усили с 10%, като ще доближи 11 млн. души. До огромна степен този растеж ще се дължи на скорошното нарастване на мигрантите. По време на бежанската рецесия през 2015 година страната одобри най-вече чужденци спрямо европейските си сътрудници.

Не би трябвало да се подценява и наклонността на застаряващо население и растящата нужда от интеграция на чужденците. Това са две групи хора, които оказват обществена тежест на страната. Според специалисти, държавното управление на Швеция ще би трябвало да усили налозите с 0.3% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година и с 0.4% през 2021 година, с цел да може да отговори на обществените потребности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР