Една от жертвите на грандиозния теч на лични данни от

...
Една от жертвите на грандиозния теч на лични данни от
Коментари Харесай

НАП е осъдена за теча на лични данни

Една от жертвите на грандиозния теч на персонални данни от Национална агенция за приходите през лятото на 2019 година е съумяла дефинитивно да осъди приходната организация да ѝ заплати обезщетение от 500 лева Това се вижда от решение на Върховния административен съд (ВАС) от 10 май, представено от

Делото е заведено от К.С., която претендира за 1000 лева неимуществени вреди, настъпили от непозволеното безучастие на Национална агенция за приходите да извърши задължението си да отбрани по сигурен метод данните ѝ като жител. В последна сметка жалбоподателката получава двойно по-малко пари.

Интересното е, че прокурорът по делото - Тодор Мерджанов, заема страната на Национална агенция за приходите и упорства искът на К.С. да бъде отритнат.

К.С. не е единствената, която съди Национална агенция за приходите за вреди. Досега минимум седем души 7 души са спечелили на първа инстанция каузи против организацията.

По-рано Комисията за отбрана на персоналните данни одобри, че Национална агенция за приходите не е приложила подобаващи механически и организационни ограничения, вследствие на което е сбъднат неоторизиран достъп до персоналните данни на жителите.. Национална агенция за приходите бе санкционирана с 5,1 млн. лева, само че апелира наказателното разпореждане и делото още се гледа пред Софийския областен съд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР