Една от интересните особености, на които всеки пристигнал в Амстердам

...
Една от интересните особености, на които всеки пристигнал в Амстердам
Коментари Харесай

Нидерландия, завесите и защо холандците не ги използват

Една от забавните особености, на които всеки дошъл в Амстердам (или друго обитаемо място в Нидерландия) се натъква, е какъв брой постоянно може да надникне в домовете на хората тук, когато се стъмни.

Причината - множеството от локалните в никакъв случай не пускат завесите и щорите на прозорците си. Често даже нямат такива.

А във времена, когато коронавирусът остава хората единствено с един прозорец за контакт с външния свят, тази национална чудноватост наподобява още по-интригуваща.

Самите нидерландци не считат този собствен табиет за нещо извънредно - дотам, че са събудили любознанието на откривателите, които са се постарали да схванат за какво хората в тъкмо тази страна крият толкоз малко персоналния си живот.

А любопитният домакински нидерландски ексхибиционизъм кара ги изправя пред огромни социологически алтернативи. Дали това е нрав, който следва максимата " имам/нямам какво да скрия ", или е по-скоро " вижте ме какво имам "? Или може би е и двете...

Най-популярното пояснение произтича от протестантската религиозна традиция на калвинизма, съгласно която честните жители няма какво да крият. И това с цялостна мощ се отнася до жителите на Нидерландия.

Антрополозите Хиле ван дер Хорст и Яантин Месинг изследват феномена през 2006 година и виждат, че хората в по-малките квартали с тесни улички са даже по-склонни да оставят завесата си открехната, с цел да се вижда всичко в дома им.

Но двамата учени считат, че хората тук избират да не употребяват завесите си и заради друга доста значима причина - те обичат да гледат какво се случва на открито, да виждат светлините, шума и паниката на улиците, както и хората, минаващи по тях.

Хиле ван дер Хорст и Яантин Месинг са на мнение, че взаимоотношението сред " вътре " и " на открито " оказва помощ за поощряване на откритата просвета, с която и нидерландците са добре известни, пишат от CNN. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР