Една от идеите на Яворов, които трябва да припомним е

...
Една от идеите на Яворов, които трябва да припомним е
Коментари Харесай

Яворов - стремеж към свобода, който не е на думи


Една от концепциите на Яворов, които би трябвало да напомним е стремежът към независимост, който не е на думи. Това сподели пред БГНЕС Иво Милтенов, основен организатор на къщa музей „ П. К. Яворов ” в София.

На днешния ден преди 140 години се ражда огромният български създател Пейо Яворов, който остави внушително литературно и идейно завещание. От сутринта тук идват доста хора и се вижда какъв брой е жив ползата към огромният българин. Експозицията на къща музей „ П. К. Яворов ” може да бъде прегледана в границите на работния ден, само че тук може да дойдете всеки ден без понеделник и неделя. Ако не сте идвали последните 6 месеца, ще намерите музея освежен.

Обновената къща музей "П.К.Яворов", намираща се на ул. "Г.С.Раковски ", отвори порти през октомври. До преди година тънещият в съсипия дом на великия стихотворец не беше наличен за гости. След главен ремонт той към този момент може да одобри още веднъж хора.

„ Една от концепциите, които би трябвало да напомним, е стремежът към независимост. Стремежът към независимост, който не е на думи, защото доста поети се изредиха и след Яворов и малко на брой са ония, които това, което го приказват могат да го живеят. Смисълът на твоето говорене като стихотворец, може единствено по този начин да се мери. Ако това, което заявяваш в своите стихове, можеш след това и да го живееш, това прави поета популярен. Така е при Яворов ”, сподели Милтенов и напомни битката на създателя в Македония. „ Тая битка, която дълго време беше държана под сурдинка, беше държана на страна, с цел да не би да обидим Югославия, с цел да не би да обидим Коминтерна или не знам си кой си, ние се свеняхме да кажем, че това са български земи с българско население. Яворов не се е свенял. Вместо да се свени и да прави политика, той взима на няколко пъти пушката и влиза с въоръжени чети там, с цел да се бие с турците. За кого? За България. ”, описа Милтенов.

Това е едно от нещата, които може днешния ден да се поучи –онова, което приказваш, и това, което защитаваш, би трябвало да можеш да го живееш.

„ Второто нещо е построяването на облика на дамата. Изграждането на дамата и слагането на дамата на фундамент по метод, по който я трансформира в морална, в етическа полезност, с изключение на в естетическа, е една от основите на българската философия ”, описа той. Наши философи са нашите писатели – това са Пенчо Славейков, Пейо Яворов, няколко литературни критици. „ И огромна част от тяхното дело е пиетета и оживотворяването на един лик, на един облик на дамата, който е освен притежател на любовни прекарвания, само че е притежател на респект, на обоготворяване, притежател на етически полезност ”, сподели Милтенов. За него това е огромна поука на днешния ден. „ Такова каквото е отношението към дамата, такова е моралното ниво на обществото ”, акцентира той.

Уредникът на музея на Яворов в София показа, че се радва когато тук пристигам младежи,а в действителност е по този начин. „ Личният интерес към Яворов е жив, персоналният интерес на младежи, на по 16 – 18 – 20 - 25г. Това е и вярата за българската нематериалност, това е и вярата за българската литература. Има интерес към високата българска литература, каквато безспорно е поезията на Яворов и той не е загаснал ”, уточни той. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР