Една от хуманните организации на ООН - ЮНЕСКО - е

...
Една от хуманните организации на ООН - ЮНЕСКО - е
Коментари Харесай

Вече 73 години ЮНЕСКО зове да пазим културното наследство

Една от хуманните организации на Организация на обединените нации - ЮНЕСКО - е учредена на този ден през 1945 година за да предизвиква съдействието сред народите в региона на образованието, науката, културата и връзките. От 1995 година датата 16 ноември се отбелязва като Международен ден на толерантността на планетата.

„ Мирът е основан не с цел да се нарушава, а с цел да подкрепя интелектуалната и нравствената взаимност на човечеството “, гласи мотото на ЮНЕСКО. Преди 73 години учредяването на организацията е подкрепено от 20 страни. Това са Англия, Нова Зеландия, Саудитска Арабия, Република Южна Африка, Австралия, Индия, Мексико, Франция, Доминиканска република, Турция, Египет, Норвегия, Канада, Китай, Дания, Съединени американски щати, Чехословакия, Бразилия, Ливан, Гърция.

Сега в ЮНЕСКО членуват 193 страни. Главният щаб се намира в Париж. Предшественик на ЮНЕСКО е Международната комисия за интелектуално съдействие, в която са взели участие такива известни персони като Алберт Айнщайн, Мария Кюри, Анри Бергсон, Томас Ман.

България се причислява към ЮНЕСКО на 17 май 1956 година През 2007 година страната ни става член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО и взе участие в два междуправителствени комитета: Програма МОСТ и Международна хидроложка стратегия. В Списъка на международното завещание са включени девет културни и естествени монументи на България с изключителна международна стойност. Това са Мадарският конник, Боянската черква, Казанлъшката гробница, Старият град на Несебър, Рилският манастир, Скална черква в Иваново, Тракийската гробница в Свещари, Национален парк Пирин и Резерватът Сребърна.

В продължение на два мандата общоприет шеф на ЮНЕСКО беше българката Ирина Бокова.

Пловдив за жалост към този момент не е почетен с достойнството да бъде вписан в Листата на международното завещание със свои монументи - Античния спектакъл, Римския стадион, Стария град. Но Община Пловдив с поддръжка на държавното управление кандидатства пред ЮНЕСКО с античните цветни мозайки от 4.-5. век, разкрити на археологическите разкопки на Раннохристиянската базилика на бул. „ Кн. Мария- Луиза “.

Титлата „ международно завещание “ значи освен реклама за туризма, само че и слага паметника на културата под специфична протекция на ЮНЕСКО. Преди 15 години фондът на ЮНЕСКО влага близо един милион лв. за реституция на няколко емблематични къщи в Стария град.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР