Една от емблематичните сгради в Созопол, която е паметник на

...
Една от емблематичните сгради в Созопол, която е паметник на
Коментари Харесай

Емблематична сграда в Созопол - паметник на културата, се оказа със зазидани прозорци

Една от емблематичните здания в Созопол, която е монумент на културата, се оказа със зазидани прозорци. Причината – притежател на заведение, издигнал заслон. Подадени са тъжби към общината в Созопол и Министерството на културата.

Любомир Каримански купува от Частен правосъден реализатор емблематичната постройка на входа на Стария град в Созопол. Желанието му е да я реставрира, само че остава учуден, откакто влиза в къщата.

" Не е обикновено да виждаме керемиди, метали, греди, гиспокартони от 1/3 от прозореца си, който е затворен. Още повече, че става въпрос за монумент на културата. Както виждате, всичката вода идва вътре, разрушава се стената на постройката, ние я възвръщаме и то непрестанно след всеки дъжд и това се разрушава ", сподели Любомир Каримански, притежател на парцела.

Красивата постройка на някогашната митница в Созопол, през днешния ден по-скоро наподобява на заведение. До къщата-паметник на културата се издига и част от крепостната стена на Созопол – върху нея има сложени маси и столове от същото заведение. От Общината направиха инспекция и се оказа, че за навеса има краткотрайно позволение, само че то е било до момента в който къщата не бъде реставрирана. А поставените спомагателни уреди – противозаконни.

" Категорично няма позволение нито за масите, нито за стълбата към крепостната стена и те ще бъдат отстранени след края на сезона. Знаете, че Созопол е народен курорт и според Законът за устройство на Черноморското крайбрежие не се позволен никакви строително-монтажни действия до 30-ти септември в това число, тъй че премахването ще бъде осъществено и на стъблата и на подиума, всичко което е, след тази дата ", изясни Иванка Хльосторова - шеф Дирекция " Устройство на територията " в Община Созопол.

Свързахме и със притежателя на заведението Константин Гребенаров, който е и някогашен регионален шеф на Бургас. Той съобщи, че не е знаел, че разрешението за навеса е краткотрайно.

" В момента, в който разбрах, че разрешението ми е краткотрайно и някакво изискване ми е изтекло, съм декларирал на кмета, че като свърши туристическия сезон, ще го отстрани керемидения покрив. – От по кое време е краткотрайното позволение, че чак в този момент сте схванал? – От 2008 година – И чак в този момент разбирате, че е краткотрайно? – Ами знае ли в този момент човек, когато е минало толкоз доста време, тогава имаше проблем, тъй като постройката беше рушаща се и падаха отломи по хората на улицата, против двора ми и тогава Областна администрация и Общината си прехвърляха топката, кой да обезопаси и като заинтригувана страна, по моя сметка аз го направих ", съобщи Константин Гребенаров.

Според екскурзоводи е нормална процедура да има търговски обекти край архитектурни забележителности по Черноморието, поради които непознатите туристи остават с неприятно усещане.

" Стараем се да не им прави усещане, тъй като въпреки всичко като обръщаш вниманието на хората, тъй като е срамно, неприятно е, неловко е, само че за жалост, нищо не можеш да направиш. Но да туристите доста постоянно вършат това нещо като забележка: Ама за какво при вас е по този начин, тъй като при нас е, ние също имаме обекти на ЮНЕСКО и не е по този начин ", сподели Ана Николова, екскурзовод.

А притежателите на емблематичната за Созопол постройка се надяват, откакто бъдат отстранени противозаконните обекти, да върнат блясъка й и да се трансформира в архитектурна атракция за туристите.

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР