Една новина разтърси турските медии - година и половина преди

...
Една новина разтърси турските медии - година и половина преди
Коментари Харесай

Коя е желязната лейди на турската политика?

Една вест раздруса турските медии - година и половина преди президентските избори, една дама даде безапелационна поръчка, че ще се яви и ще завоюва. Вотът е плануван за 2019, само че съгласно нея за държавен глава ще се гласоподава още през юли тази година. Коя е тя, за какво я съпоставят с Хилари Клинтън и с какво печели симпатизанти, споделя Джанан Дурал.

Наричат я " желязната лейди " и " жената-вълк ". 61-годишната Мерал Акшенер е някогашен вътрешен министър с дълготраен опит в политиката. Била е и заместник-председател на турския парламент. Сега се е устремила към президентския пост и е уверена, че ще детронира Реджеп Ердоган.
Мерал Акшенер, кандидат-президент на Турция: Колкото и да се пробва, националната партия няма да успее да наложи властнически режим!
През 2016 година Акшенер напуща своята Партия на националното деяние, поради това, че поддържа референдума на Ердоган за президентска република. Миналата есен основава своя " Партията на положителното ", която следва управническите хрумвания на Кемал Ататюрк. Само за няколко месеца, новото политическо придвижване събира доста симпатизанти. Посрещат я с плакати с надпис " Спаси ни, желязна лейди ". При отварянето на нова партийна централа, в небето пускат бял гълъб.
Бедри Гардур: Вярваме на Мерал и се надяваме, че тя ще върне нормалността и прозрачността в държавните институции. Нурджан Йълмаз: Не би трябвало да има разделяне сред хората. Правата на дамите също би трябвало да бъдат зачитани.
Мерал има вяра, че тя ще донесе смяната в страната си и е безапелационна, че няма да попадне в дългия лист на задържани политически съперници на президента.
Мерал Акшенер, кандидат-президент на Турция: Не се опасявам. Жените в никакъв случай не се опасяват. С Ердоган се познаваме от доста време и той е наясно, че в случай че опита да ме арестува, няма да има никакво съображение. Замислете се какъв брой ужасяващ е даже самият въпрос - дали не се опасявам от арест.
Сравняват Мерал Акшенер с Хилари Клинтън. Ако завоюва, тя може да бъде първата жена-президент на Турция. Единствената дама по високите етажи на властта, доминиранa от мъже, е Тансу Чилер, министър председател на страната през 90-те, въпреки и единствено за година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР