Една новина днес разбуни духовете в парламента и нажежи още

...
Една новина днес разбуни духовете в парламента и нажежи още
Коментари Харесай

Искането на Лавров взриви българския парламент

Една вест през днешния ден разбуни духовете в Народното събрание и нажежи още повече по този начин или другояче създалото се още от сутринта напрежение измежду депутатите, заяви " Нова телевизия ".

Русия изиска силите на НАТО да изоставен Румъния и България като част от предложенията си за гаранции за сигурността, заяви съветското външно министерство, осведоми РИА Новости. Москва изиска юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширението
си и да се върне в границите си от 1997 година

" Един от стълбовете на нашите начинания, споменат от вас, е умишлено дефиниран доста ясно и не разрешава двусмислени тълкувания. Става дума за изтеглянето на задграничните сили, съоръжение и въоръжение, както и други стъпки за връщане към конфигурацията от 1997 година на територията на страни, които към тази дата не са били членки на НАТО. Това включва както България, по този начин и Румъния ", съобщи външното министерство в писмени отговори на въпроси за годишната конференция на Сергей Лавров.

Засега към момента няма публична позиция и коментар от българската страна.

ГЕРБ-СДС изиска в Народното събрание да бъдат поканени министър-председателят, министърът на външните работи и министърът на защитата, с цел да обсъдят дружно заканите против националната сигурност на България. Предложението беше направено от ръководителя на групата Десислава Атанасова.

„ Току-що Министерство на външните работи на Русия разгласи, че желае НАТО да изтегли войските на Алианса от България и Румъния, като метод за започване на договаряния, сподели Атанасова “, като се базира на информация на Ройтерс. По думите ѝ, това директно визира суверенитета на страната ни.

„ Затова върша процедура в почивката, която следва да бъдат поканени министър-председателят, министърът на външните работи и министърът на защитата, с цел да можем да обсъдим дружно заканите против националната сигурност на България “, уточни тя и изрази вяра, че председателстващият съвещанието Кристиан Вигенин ще се съобрази с това тяхно искане, оценявайки сериозността на обстановката, и ще направи всичко належащо да има Председателски съвет и да бъдат разисквани съответните закани за националната сигурност на България и възможни бъдещи реакции или решения.

Кристиан Вигенин сподели, че ще осведоми ръководителя на Народното събрание (НС) Никола Минчев за настояването. „ Не съм уверен, че незабавно в тази отмора може да се случи нещо, само че одобрявам вашата угриженост и евентуално Народно събрание ще би трябвало да реагира по някакъв метод “, разяснява той.

По-късно до медиите от ГЕРБ-СДС пратиха декларация. „ Преди към месец Руската Федерация разгласява пакет неприемливи ултимативни претенции към НАТО. Най-съществените от тях, които засягат директно Република България, са настояванията НАТО да изтегли всичката си техника, личен състав и въоръжение до положението от 1997 година А второто условие бе – НАТО да спре своето по-нататъшно разширение, на практика лишавайки от право на избор суверенни страни като Украйна и Грузия, да избират независимо в какви съюзи да членуват. Подобни условия опонират на всевъзможни открити правила в актуалните междудържавни връзки. Стремежът на Русия е да отслаби НАТО и де факто да отстрани ефикасното участие в Aлианса на цяла Източна Европа. Тази Европа, която след рухването на Берлинската стена, безусловно „ избяга “ на Запад, с цел да не попадне още веднъж в лапите на империя, която към оня миг, а и в този момент, не предлага нищо друго, с изключение на остарели разбирания за интернационалните връзки “, показват от партията.

„ Очевидно е, че руските имперски рефлекси умират мъчно, а уроците от Карибската рецесия от 60-те години на предишния век не са научени. В днешния свят няма метод да разпределяш зони на въздействие като в 19-и век и да потъпкваш волята на прилежащите народи. Българите сме суверенна нация и сами вземаме решения за гаранциите, от които се нуждае защитата на страната ни. Неприемливият съветски разказ приказва, че някой се заиграва с хипотези, които насочват вниманието на Северноатлантическият алианс непосредствено към член 5 от Вашингтонския контракт “, допълват още те.

„ България е част от политическо пространство, върху чиито вътрешни решения Москва от дълго време няма нито надзор, нито въздействие. Подобни провокации вършат още по-наложително Руската федерация да премисли сигналите на настъпателност, които излъчва към околния свят и да одобри апелите на всички страни от Алианса за деескалация и за възпиране от политика на „ дрънчене на оръжие “, показаха в своята декларация от ГЕРБ-СДС.

Няма да се поддаваме на съветските провокации, България е направила своя избор за националната сигурност - това съобщи пред медиите в коридорите на Народното събрание съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов.

„ Тези изказвания през днешния ден са следващият детайл от съветската тактика да сложи под подозрение избора на страните от Централна и Източна Европа, в това число България, да се причислят към НАТО. Сами ние, суверенно и независимо да изберем по какъв начин да изберем да защитим своята национална сигурност и в какви съюзи да влезем и да се върнем в обстановката, в която някой различен – Великите сили, Русия, Съединени американски щати, вземат решение кой да бъде в НАТО или не “, съобщи Иванов.

„ България е направила своя избор, той е явен и еднопосочен. Нашата национална сигурност е обезпечена в съюз с НАТО и от името на „ Демократична България “ желая да заявя, че ние удостоверяваме този избор и ще развиваме нашето присъединяване в НАТО. Няма да се поддаваме на съветските провокации – да се опитат да ни върнат към политиката на така наречен Сфери на въздействие. Защото това е същността на позицията на Кремъл “, добави той.

Нагнетява се напрежение. Не би трябвало да има крайни изявления сред Русия и Съединени американски щати, а българският глас би трябвало да стартира да се чува. Българската позиция би трябвало да е за деескалация на спора. Такава позиция изрази пред публицисти в Народното събрание водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Според него " сега се вижда само и единствено в последните 20 дни поръчки по какъв начин надали не руснаците ще нахлуят в Украйна, а от другата страна всеки ден се изяснява, че няма да стане и е невероятно да се случи ", сподели още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР