Една лятна вечер на 1889 г. Артър Конан Дойл и

...
Една лятна вечер на 1889 г. Артър Конан Дойл и
Коментари Харесай

Оригинален ръкопис за Шерлок Холмс се продава за над милион долара на търг

Една лятна вечер на 1889 година Артър Конан Дойл и Оскар Уайлд сядат да вечерят в лондонския хотел " Лангам " с Джей Ем Стодарт, американски предприемач и редактор на месечното списание " Липинкотс ".


Когато си потеглят, Уайлд се ангажира с написването на " The Picture of Dorian Gray ", а Конан Дойл се съгласява да напише " The Sign of Four ", един от най-известните разкази за Шерлок Холмс.

Сега писмата на Конан Дойл, разказващи за тази съдбовна вечеря и единственият му ръкопис на " Знакът на четиримата " се продават на търг от Sotheby " s в Ню Йорк дружно с други литературни съкровища.

Само за ръкописа се чака да бъдат платени до 1,2 милиона $, като се има поради неповторимото му значение и статутът му на най-ценния предмет на Конан Дойл, предлаган в миналото на търг, се споделя в изказване на Sotheby " s.

" Трудно е да си представим двама модерни създатели, които да си наподобяват по-малко от Конан Дойл и Оскар Уайлд ", споделя Селби Кифър, интернационален старши експерт по книги и ръкописи в аукционната къща, пред CNN.

" И въпреки всичко те са дружно на една маса за вечеря и беседват за това, върху което работят сега.

" Така че вие сте сложени в средата на това време и това в действителност ни оказва помощ да разберем генезиса и основаването на ръкописите по метод, който доста рядко се случва ".

Самият ръкопис е извънредно чист, като в него има единствено редакции на Стодарт за американизиране на правописа и няколко зачеркнати думи, които самият Конан Дойл е коригирал.

Всички останали непокътнати ръкописи на Конан Дойл, множеството от които се намират в музеи, също нямат следи от редактиране - прибавя Кифър.

" Дали Дойл е прекарал доста време в мислене, преди да напише думите... само че наподобява, че книгата е излязла съвсем изцяло завършена, от мозъка му към перото ", сподели той.

" Знакът на четиримата " е вторият разказ на Конан Дойл за Шерлок Холмс, поръчан от Стодарт, с цел да се възползва от известността на първото премеждие на детектива в " Етюд в алено ".

Lippincott " s Magazine разгласява историята през 1890 година и още веднъж приключенията на Холмс и доктор Уотсън се оказват извънредно известни измежду читателите от двете страни на Атлантическия океан./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР